A gyümölcsfák lemosó permetezése már aktuális

2023.10.24. 11:20

Napos, száraz, szélcsendes időszakot válasszunk ki erre a munkára

Az idén is kevés volt a gyümölcs, így akinek gyümölcsfája van, igyekszik mindent elkövetni, hogy a következő évben jobb termésre számíthasson. Olvasóink közül többen is kérdezték, mikor kell elvégezni a téli lemosó permetezést.

Mauthner Ilona

Archív fotó.

Fotó: Mártonfai Dénes

– Ezt a műveletet a növények nyugalmi idejében végezhetjük el, amikor a lombhullató, évelő fás növények levelei már lehullottak – mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. Ez hosszú, több hónapos időszak, melynek az elején és a végén is szoktak lemosó permetezést végezni. Lehet ennek megfelelően két alkalommal is permetezni lombvesztés után közvetlenül, majd a rügypattanás kezdetén. A kétszeri kezelés hatékonyabb, ha erre nincs mód, akkor a tavaszt megelőző kezelést javaslom, az a fontosabb.

A lemosó permetezés a beteg részek kimetszése nélkül nem kellően hatékony, tehát ez előzze meg minden esetben a permetezést. Permetezésre fagymentes időszak alkalmas, amikor a fák hőmérséklete is meghaladja a nulla fokos hőmérsékletet, különben a permetlé ráfagy a fára, anélkül, hogy hatását kifejthetné. Napos, száraz, szélcsendes időszakot válasszunk ki erre a munkára, amikor várhatóan pár napos eső mentes nap követi a kezelést. Érdemes a permetlevet felmelegített, 20-25 fokos vízzel készíteni, amivel a szerek oldhatóságát biztosítjuk.

Az „univerzális” permetlé tartalmazzon gombaölő szert, ami a fák kérgén és azok repedéseiben áttelelő gombákat öli meg. Erre alkalmas a réz hatóanyag, amely a lisztharmat gombák kivételével minden gomba ellen hat, valamint baktériumölő hatással is rendelkezik. Lisztharmat ellen a kén hatóanyag alkalmas. A fán, azok kéregrepedéseiben megbújó, telelő rovarok ellen az olajtartalmú hatóanyag az elfogadott. Elsősorban a növényi olajokat tartalmazó készítményeket javaslom, ezek szennyezik legkevésbé a környezetet. Hatásukat egyszerű fizikai behatással érik el, a permetlé finom bevonó rétege alatt nem jutnak levegőhöz a rovarok, annak hiányában megfulladnak. Megfelelő ölő hatásukat csak abban az esetben érik el, amennyiben az oldat egyenletesen vonja be a védendő felületet.

Hobbikertészek munkáját segítik az előre összeállított, azonnal felhasználható, lemosó permetezésre alkalmas kombinált, összetett készítmények, melyek gombák és kártevők ellen is hatásosak. A lemosásra alkalmas készítmények kontakt hatásúak, csak ott hatnak, ahová kijuttatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában