Az allergiás tüneteket is megszünteti

2023.11.27. 13:03

A tollpárna egészséges, de tisztítani, karbantartani szükséges

Sok háztartásban közeleg a karácsonyt megelőző nagytakarítás ideje; ilyenkor tisztul a szőnyeg, a függöny, a vánkos is. A tollpárnát, -takarót és -dunnát akkor sem szabad kidobni, ha ritkán használjuk: kiváló minőségű, tiszta ágynemű állítható elő belőle. Hihetetlennek tűnik, de még az allergiás tüneteket is megszünteti.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

A tollágynemű kiváló hőmegtartó képességű, természetes anyagból készül, remekül szellőzik, segíti az egészséges alvást. Ha még a ciha – szaknyelven angin – is 100 százalék pamutból áll, tényleg vétek kihasználatlanul hagyni a nagyitól kapott tollpárnákat. Igaz, ha sokáig légmentesen tároljuk a tollágyneműt, könnyebben porolódik, beizzad, szagos lehet. A szellőztetésre hetente-kéthetente fordítsunk gondot, de hosszú távon igazán csak a mosás tartja távol a tollból a baktériumokat, atkákat. A tiszta tollat ugyanis egyik élősködő sem szereti. Tűző napra nem érdemes sokáig kitenni, mert az akár károsíthatja is a tollat.

Allergia ellen

– Vannak, akik azért mellőzik a tollágynemű használatát, mert a tollban megtelepedő poratka allergiát és befulladást okoz. Ez tévedés: tízből nyolc embernél teljes mértékben megszünteti az allergiás tüneteket a megfelelően tisztított és karbantartott tollágynemű. A titok a tisztításban rejlik: a mosott toll sokáig friss marad – mondta el az Ingatlanbazár által megkérdezett Baranyi Norbert, az All-feder Kft. ügyvezetője. Az otthoni mosógépbe azonban nem javasolt bedobni a párnát, még akkor sem, ha utána szárítógépben landolna, ugyanis az angin szövete víz hatására fellazul és átengedi a tollat.

Csak a tollat

Inkább keressünk olyan tisztítócéget, amelyik a tolltöltetű ágyneműkre specializálódott mosási technológiát alkalmazza. A tollakon lévő zsíros szennyeződés csak oldószeres mosással jön ki. Megfelelő szakértelemmel és körülmények között, ökomosószerrel tisztítva, 130 Celsius-fokon szárítva, új anginba visszatöltve kiváló minőségű, tartós, steril ágynemű nyerhető.
A párnákat 2-3 évente, a takarókat 5-8 évente javasolt mosatni, amely egyben újratöltést is jelent. A régi anginba nem javallott a visszatöltés, helyette a 100 százalékban pamut alapanyagú, tollbiztos angint válasszuk! Mosás hatására a toll feltöltődik, nagyobb térfogatú lesz, bár a mosási veszteségként néhány százalék veszteséggel kell számolni zsír, por, töretek formájában. Jó tudni, hogy egy párna vagy egy paplan elkészítéséhez körülbelül 2 kilogramm normál liba- vagy kacsatollra van szükség – minőségtől függően.

Többet kaphat vissza

Ha új párnát, takarót szeretnénk a régi helyett, mindenképpen kérjünk néhány mintadarabot a tisztítóban. Ebből jól látszik, hogy a toll állaga mosás után megváltozik, nagyobb lesz a töltőereje. A magasabb pehelytartalmú toll nagyobb töltőerővel bír. A pehely a tollnál magasabb hőértékű, ezért paplannak kitűnő töltőanyag, párnába nem való. Viszont a toll leginkább párnának válik be: szellőzteti a hajat, fejet, nem engedi, hogy éjszaka megizzadjon az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában