Hajdan

2023.11.11. 17:30

Elárasztották borral a termelő pincéjét, a rendőrség nyomoz

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

110 ÉVE a szekszárdi mozi – mint technikatörténeti újdonság – működéséről írt a Tolnamegyei Közlöny 1913. november 9-i száma. „A külsőleg is pompás szekszárdi Világ mozgó színházban immár zavartalanul mennek az előadások a közönség dicséretes és fokozódó érdeklődése mellett, mert városunk közönsége – minden szórakozhatás teljes hiányában – örömmel keresi fel ezt a csinos, tágas, pazar berendezésű és meleg színházat, hogy aránylag olcsón szórakozáshoz és ismeretei bővítéséhez juthasson. Mück Károly ismert filharmonikus zongoristát sikerült a vállalatnak a zeneszolgáltatáshoz megnyerni, a kicserélt gép és objektiv kifogástalan, a képek szinte napsütéses élességben, változatos, mulattató és tanító sorozatokban jelennek meg a világot jelentő vásznon.”

110 ÉVE Tolna szenzációjaként adott hírt a település színtársulati tevékenységéről adott hírt a Tolnamegyei Közlöny 1913. november 9-i száma. „Annyi csalódás után művészi színvonalú előadásokban lehet a közönségnek része. Kollár Gusztáv igazgató jól szervezett színtársulatával tart esténkint a Fortuna mozgó e célra átengedett helyiségében népesen látogatott előadást. Elsőrangú erők fölött rendelkezik úgy, hogy operettet, drámát, népszínművet és vígjátékot könnyű szerrel tud színre hozni. Előkészületen csomó újdonság van. A bemutató-előadáson a Cigányprímás ment általános tetszés mellett.”

110 ÉVE „lelketlen károsítás” érte Dittrich József szekszárdi bortermelő birtokost – tette közzé a Tolnamegyei Közlöny 1913. november 9-i száma. „Balparásztai szőlőhegyi tanyapincéjébe ismeretlen tettes a tetőn át behatolt, több tele hordóból az akonát (nyílás, amelyen keresztül a hordót töltik - a szerk.) kiverte s mintegy 40 hektoliter borát kieresztette. Mikor a gazda folyó hó 5-én kiment tanyájába, pincéjét borral elöntve találta. A lelketlen, de még eddig ismeretlen gazember kinyomozása iránt a hatóság a lépéseket megtette.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában