Bőrgyógyászat

2023.11.25. 11:30

Életmentő szerepe van az anyajegyszűrésnek

Itt az ideje, hogy ellátogassunk a bőrgyógyászunkhoz, hiszen az őszi-téli időszak a legmegfelelőbb a különböző bőrkezelésekre és természetesen az éves anyajegyszűrésre is. Dr. Ligeti Judit bőrgyógyász szakorvos ad cikkünkben tippeket, hogy milyen bőrproblémákat tudunk ilyenkor rendbe hozni, mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk.

Farkas Eszter

Akár életet is menthet, ha a melanómát időben nyakon csípjük

Forrás: MW

Az anyajegyek szűrését sokan elbagatellizálják, pedig akár életet is menthet, ha a melanómát időben nyakon csípjük. Dr. Ligeti Judit, bőrgyógyász kérdésünkre elmondta, családi vizsgálatot és önvizsgálatot negyed évente végezzünk, szakemberhez viszont a legjobb, ha évente, a nyári időszakot követően látogatunk el.

– Nyilván az önvizsgálat nagyon fontos, de vannak olyan területek a testünkön, amelyeket nem látunk, így ildomos családi vizsgálatot is tartani, ahol az egy-egy gyanúsabb anyajegyet érdemes mérőszalag mellett befotózni. Ezt körülbelül negyed évente ismételjük meg – emelte ki a szakorvos. – Orvosi vizsgálatra évente javaslom a bejelentkezést, és főleg ebben a hideg időszakban, mert ilyenkor a hibákat tudjuk korrigálni. Legyen szó egy anyajegy vagy egy fibróma eltávolításáról.

Sokféle módon távolítanak el anyajegyeket, például leégetéssel, fagyasztással, lézerrel, kaparással, vagy kimetszéssel, amit végezhet bőrgyógyász vagy sebész is. A legfontosabb, hogy a beavatkozás után szövettani vizsgálat következzen, ezután, ha bebizonyosodik a daganatos elváltozás jelenléte, akkor újabb műtétre lesz szükség. Nagyon fontos, hogy a korai felismerés életet menthet. Az orvos elmondta, a melanóma első jele az elváltozás, ami történhet az anyajegy színében, alakjában, felszínének megváltozásában. Ha a felsoroltakat tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a vizsgálat után sebészeti úton távolítja el a problémás részt.

– Amitől a legtöbben megrémülnek, azok a piros vagy lilás színű éranyajegyek, vagy más néven érdaganatok, melyek jóindulatúak. Nem kell tőlük megijedni, a melanomához semmi közük nincs. Eltávolításuk akkor ajánlott, amennyiben zavaróvá válnak – magyarázta a szakember.

Mindig forduljunk szakemberhez

A bőrgyógyász külön hangsúlyozta, hogy bár az interneten rengeteg opciót kínálnak, ahol természetes módszerekkel távolítanak el például anyajegyet, mégsem érdemes kísérleteznünk, hiszen akár nagyobb bajt is okozhatunk, minden esetben forduljunk szakemberhez.

A fibrómák, melyeket futószemölcsöknek is mondanak – bár az utóbbi megnevezés téves, ugyanis nem vírusos fertőzés okozza –, kellemetlenek lehetnek, mivel ezek a bőrkinövések könnyen beleakadhatnak a ruhába, ékszerekbe. Főként a nyakon, a hónaljban jelennek meg.

– A fibrómák eltávolítása nagyon egyszerű, és szerencsére nagyon gyorsan gyógyulnak, így ilyenkor ősszel érdemes őket levetetni, amennyiben az esztétikailag vagy kényelmi szempontból ajánlottá válik. Egyszerre többet is le lehet szedni, ez a beteg tűrőképességétől függ.

A nyár nyomait, a pigmentfoltokat is el lehet halványítani lézeres kezeléssel, de a kiváló krémek és készítmények mellett, akár természetes módszereket is kipróbálhatunk, így akár az arcra helyezett uborkaszeleteket is szívesen ajánlja a doktornő.

– Egy dolgot érdemes megjegyezni, ha bármilyen kezelést vagy kúrát elkezdünk, ne várjunk azonnali megoldást. Mindenhez idő kell, így ezekhez a dolgokhoz is. Az uborka üdévé teszi a bőrt, a pigmentfoltokat és hegeket is halványítja. Érdemes kipróbálni, ha szeretnénk enyhíteni a bőrön megmaradt napozások emlékeit. A legújabb lézeres kezelésekkel pedig nemcsak a bőrhibákat javíthatjuk, de már végleges szőrtelenítést és akár tetováláseltávolítást is vállalnak. Ezeket szintén a hidegebb évszakok alatt érdemes elvégeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában