2023.11.10. 17:45
Unod már a rántottát? Így turbózhatod fel
Ha szereted a tojást, akkor biztos gyakran eszel rántottát. Finom, laktató, viszont egy idő után elég unalmassá válhat. Mutatunk pár fűszert, amivel könnyen feldobhatod.
Illusztráció: MW
Ha szereted a tojásos ételeket, biztosan gyakran szerepel az étrendedben rántotta. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom, laktató például reggelire. Az egyetlen bökkenő, hogy egy idő után elég unalmas. Eláruljuk, milyen fűszerekkel tudod fokozni az ízélményt.
A rántotta az egyik leggyakrabban fogyasztott reggeli étel. Ha te is szereted, valószínűleg már van tapasztalatod a sütésével és a fűszerezésével kapcsolatban, de persze előfordulhat, hogy eddig nem próbálkoztál fűszerekkel feldobni ezt a tápláló, laktató fogást. Íme azoknak a fűszereknek a listája, amelyek illenek a rántottához.
1) RÓZSABORS
Alig akad olyan étel, amit ne dobna fel a bors ütős íze. A fekete borsot használjuk leggyakrabban, a zöldet és a fehéret valamivel ritkábban. A rózsabors, ami a borsfa termése, a szömörcefélék családjába tartozik, így nem rokona a borsnak viszont a mangó, a pisztácia és a kesu is közel áll hozzá. Íze édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra. Nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős vegyület.
2) TÁRKONY
A tárkony enyhén gyógynövényes íze kesernyés aromával és ánizsos jegyekkel keveredik. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. A tárkony neve a „sárkány” és a „kígyó” szó görög megfelelőjéből származik – innen ered a tárkony másik megnevezése, a sárkánynövény is. A név valószínűleg abból ered, hogy régen úgy tartották, hogy a tárkony távol tartja a veszélyes teremtményeket. A tárkony tekergő gyökereit szintén a sárkányokkal hozták összefüggésbe A tárkonyt frissen add a rántottához, a végeredmény pedig: citrusos ízvilág.
3) ROZMARING
A rozmaring magányos farkas a fűszernövények között, hiszen intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. A rozmaring aromája fokhagymával, citromhéjjal, kakukkfűvel vagy tengeri sóval kombinálva érvényesül a legjobban. Sokáig a szerelem szimbólumának tartották. A görög mitológiában a növényt Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez társították. Egy fantasztikus gyógynövény, amelynek teája jótékony hatású a fizikai és a mentális egészségre. A rozmaringot frissen vagy szárítva is adhatod a rántottához, azonban az élénkebb, határozottabb íz miatt érdemes inkább szárítva használni, mivel a szárítási folyamat után jobban érvényesül a csípőssége.
További tippeket találsz a mindmegette.hu oldalon.