Tudományos kutatás

2023.12.02. 12:45

A kutya vagy a macska érti jobban az embert?

A kutya- és macskatartók számára bizonyára ismerős a kérdés: melyik az okosabb a két faj közül? Erre azonban lehetetlen választ adni, például azért is, mert nehéz őket megfelelően összehasonlítani.

Teol.hu

A kutyák jobban figyelnek az emberre, mint a macskák.

Fotó: MW

Számos összehasonlító kutatás foglalkozott már több-kevesebb sikerrel azzal, hogy miben hasonlítanak, illetve miben különböznek a kutyák és a macskák. Máig nem eldöntött kérdés, hogy vajon egyformán megértik-e az emberi kommunikatív jelzéseket. Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatói a Scientific Reportsban megjelent legutóbbi tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a két faj egyedei mennyire ügyesen követik az emberi mutatást. Fontos szempont volt, hogy az állatokat teljesen azonos körülmények között teszteljék, biztosítva az eredmények összehasonlíthatóságát.

„Első körben a macskákat és a kutyákat is laborban teszteltük, bár ez a macskák esetében elég nagy kihívás volt” – mondta Salamon Attila, a cikk első szerzője. „Összesen hatvankettő, lakásban tartott, macska érkezett a tanszékre a gazdájával, de végül csak harmincnégyet tudtunk bevenni a tesztbe. A többiek túlságosan aggódtak, vagy nem voltak elég motiváltak, pedig a kedvenc ételüket kapták jutalomként. Ezzel szemben a kutyák közül egyetlen alanyt sem vesztettünk.”

„A feladat látszólag nagyon egyszerű volt: két edényt tettünk le a földre, amelyek közül az egyikbe jutalomfalatot rejtettünk. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, majd megnéztük, vajon melyiket választják az alanyaink. Összességében a kutyák bizonyultak ügyesebbnek: lényegesen többször találtak rá a jutalomra, mint a macskák” – mondta Csepregi Melitta társszerző. „Azt is megfigyeltük, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandóak választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot.”

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket. A laborban megfigyelt csökkenő választási hajlandóság itt már nem volt jellemző, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt” – mondta Gácsi Márta, a kutatás vezetője. „Gondoljunk csak bele: a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt, és az ember csak a kutyát szelektálta együttműködésre a háziasítás során. Ráadásul hiába házikedvenc mindkettő, nem teljesen egyformán tartjuk őket. Mindent összevetve nem csoda, ha a macskák számára kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit” – tette hozzá.

Szerző: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában