Luca-nap

2023.12.17. 09:30

Korsó nagyságú csöcsöt kívántak a kotyoló fiúk – videó

Kotyoló fiatalok mondtak jókívánságokat a szennai iskolásoknak szerdán. A Luca-napi népszokásokat minden évben felelevenítik a településen. A néptáncos gyerekek ilyenkor rövid énekekkel és rigmusokkal kedveskednek diáktársaiknak – írja a sonline.hu.

Teol.hu

Luca-napi kotyolás Szennában

Forrás: sonline

– Szerencsés jó napot, szabad-e kotyolni? – kérdezték a fiúk, amikor beléptek az osztálytermekbe.

– Kentek malacának akkora kolbásza legyen, mint a villanydrót. Kentek disznajának akkora szalonnája legyen, mint a szekérderék. Kentek tojójának annyi csibéje legyen, mint réten a fűszál, égen a csillag. Kentek lányának akkora csöcse legyen, mint a dori-korsó – mondták a kotyolók.

A gyerekeket Czigány Tamás, a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa készítette fel.

– Luca napja egy nagyon fontos tiltónap volt – hangsúlyozta Czigány Tamás. – Az egész advent egy böjti időszak. A keresztény világban András napjától karácsonyig tilos volt a tánc és a mulatozás, de a Luca-nap ezen belül is nagyon szigorú tiltónap volt. Tilos volt varrni és mosni, mert a hagyomány szerint összevarrták a tyúkok fenekét és kimosták a tyúkból a tojást. Meszelni és söprögetni viszont szabad volt – mondta a néptáncpedagógus.

Somogyban a kotyolás volt a jellemző, amikor egészséget és bőséget varázsoltak a kotyolók.

A cikk ITT folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában