Kezdődik az advent

2023.12.01. 11:58

Meg­gyújtjuk az első gyertyát a koszorúkon

E hét végén meggyújtjuk az első gyertyát a koszorúkon. Szívet melengető érzés az adventi időszak, az év legsötétebb heteiben feldíszítjük a lakásunkat, házunkat, sőt, sok településen az utcák is fénybe borulnak. A várakozás heteiben járjuk a boltokat, a kirakodóvásárokat ajándékokért.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Szekszárdon is lesz kirakodó, úgy öt éve új helyre költözött, a város legszebb terére, a belvárosi templom környékére. Ez a tény eléggé megosztotta a megyeszékhely lakóit, de leginkább az árusokat. Évek óta úgy tűnik, hiába a szép környezet, a nézelődők, vásárlók nem hajlandók – vagy csak nagyon kevesen – kétszáz méterrel többet gyalogolni a régi kirakodóhelyhez képest.

A vállalkozók kezdetben mérgelődtek, aláírásgyűjtéssel riogattak, hogy tönkreteszi őket az ünnep előtti időszak, ahelyett, hogy kicsit összeszednék magukat. Mára már aki továbbra is vállalja a kirakodást, úgy tűnik, beletörődött a helyzetbe. Lássuk be, ma már a karácsonynem csak az ünnepről szól, hanem kőkemény üzlet.

Mást vár tőle a kereskedő, mást a hétköznapi ember. Jártam már ebben az időszakban Budapesten, Pécsen, sőt Bécsben is. Mindhárom városban valóban a legszebb, de legforgalmasabb helyeket jelölték ki ünnepet váró kirakodónak. Igaz az is, egyik helyen sem árultak mondjuk pulóvert vagy alsóneműt, mert az valahogy nem oda való.

Finoman szólva, nincs szinkronban a forralt borral. Én úgy látom, a legnagyobb probléma Szekszárdon az, hogy szívesebben utaznak el a helyiek Pécsre vagy a fővárosba bevásárolni, mint a saját városukban megtenni plusz kétszáz méter azért, hogy itt kóstolják meg a fűszeres forralt bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában