Kertészkedés

2024.02.18. 07:35

Magbörzét szervezett a zöld könyvtár

Ketbarátoknak szervezett magbörzét szombat délelőttre az Illyés Gyula Könyvtár zöld munkacsoportja, ahol az érdeklődők a vetőmagok mellett tapasztalatokat is cserélhettek.

Gazsó Rita

Elsősorban tájjellegű növények szaporítását szeretnék így elősegíteni (Fotó: K. A.)

A börzére szép számban érkeztek, ám nemcsak helyiek, de távolabbról, más vármegyéből is jöttek olyanok, akiket a kertészkedés szeretete köt össze. A kertbarátok fűszer-, gabona és gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, illetve virágok magjait csereberélték egymás között, sőt akadt, aki palántákkal érkezett – tudtuk meg Kovács Norberttől, a könyvtár munkatársától, aki egyben a könyvtári öko munkacsoport vezetője is.

A könyvtárosok világkongresszusán zöld könyvtár kategóriában második helyezéssel jutalmazott intézményben, mint megírtuk, már nem csupán könyveket lehet kikölcsönözni, hanem biodiverzitást támogató magkönyvtár szolgáltatás is működik német, cseh, amerikai példákra építve. 

A magkönyvtár lényege, hogy magokat gyűjtenek és katalogizálnak, amelyekből lehet vinni, majd amikor az elültetett növény újra magokat hoz, akkor azokból vagy más növény magjaiból ad vissza a könyvtárnak a felhasználó. Elsősorban tájjellegű növények szaporítását szeretnék így elősegíteni, ha lehet, vegyszermentesen. Évente egyszer börzét is szerveznek ennek népszerűsítésére, amelyet ezúttal harmadik alkalommal hívtak életre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában