Az állatorvos válaszol

2024.02.14. 13:42

Mi okozhat bélelzáródást a kutyáknál?

A bélelzáródás kutyákban gyakoribb, oka legtöbbször különböző emészthetetlen vagy nehezen emészthető idegen testek lenyelése, például csont, gesztenye, barackmag, játékok – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az idegen testek lenyelése mechanikailag teljesen vagy részlegesen elzárhatják a vékonybelet, illetve igen gyakori a végbél elzáródása is. A vékonybél ritkán még csavarodás következtében is elzáródhat, ez inkább heveny bélgyulladás következménye. 

A végbél elzáródása kevésbé súlyos, legtöbbször nagy mennyiségű csont elfogyasztása okozza. Könnyű felismerni, mert a kutya ismételten és hosszú időn keresztül ürítési pózt vesz fel, „erőlködik”, eredménytelenül. A megoldás gyakran csak az állatorvos által bódításban elvégzett beavatkozás, a megkeményedett tartalomnak a végbélen keresztüli szétzúzása egy speciális fogó segítségével. 

A vékonybél elzáródása sokkal súlyosabb, mert önmérgezést okozhat, vagy ha az elzáródást éles vagy hegyes tárgy okozta, akkor a bél perforálhat és következményes hashártyagyulladás alakul ki, amint szintén életveszélyes. A mielőbb elvégzett műtét ilyenkor életmentő lehet.

Vékonybél-elzáródás gyanúja merül fel, ha az állat hány, bágyadt, étvágytalan, és a székletürítés szünetel. Gyomor-bélgyulladás kezdeti tüneteihez hasonlít ez, azonban ilyenkor előbb-utóbb hasmenés jelentkezik, a széklet hiánya viszont megerősíti az elzáródás gyanúját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában