Jegyzet: Aludni jó

2024.03.19. 15:29

A kialvatlanság nem jó, de a túlalvás is kerülendő

Hosszú hétvégén vagyunk túl, ami alkalmas volt arra is, hogy jól kialudjuk magunkat. Lelkiismeret-furdalás nélkül visszabújhattunk az ágyba. Egy kiadós alvás kétségtelenül nélkülözhetetlen testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében. Míg egy kisgyermeknek 11-14 óra alvásra van szükségük, a felnőtteknek 7-9 óra is elegendő. A legfontosabb, hogy jó legyen az alvás minősége.

Bencze Péter

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kialvatlanság megnehezíti a fizikai és szellemi tevékenység elvégzését, rontja a teljesítőképességet, valamint számos betegség okozója lehet. Aki hat óránál kevesebbet alszik, kockáztatja a stroke kialakulásának lehetőségét. Az alvászavar az egyik legelterjedtebb civilizációs népbetegség, ami bennünket, magyarokat sem kerül el. A felmérések szerint a hazai lakosság 70 százalékánál jelentkezett már az alvászavar, 30 százalékuk folyamatosan szenved a kellemetlen tünetektől.

Az alvás világnapját minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken ünnepeljük. Célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az alvásproblémára, az alvászavarok megelőzésére és kezelésére, valamint az egészséges alvás jelentőségére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlalvás is kerülendő. Emiatt a hosszú hétvégén sem volt célszerű behozni a lemaradást, mert ezzel megzavarhattuk a belső óránkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában