Hajdan

2024.03.24. 21:00

Hármasikreket hozott a világra egy bátaszéki tehén

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Csinos korábban már kettes ikreket is hozott a világra (Illusztráció: Shutterstock)

90 ÉVE „a szekszárdi újvárosi vámnál egy vidéki vendéglős hamis kétpengőssel fizetett” – közölte a Tolnamegyei Ujság 1934. március 24-i száma. „A rendőrkapitányság a hamisítványt felküldte a magy. kir. pénzverdébe, ahol megállapították, hogy azt a pénzhamisítás miatt elitélt és most is fogságban levő Janeczki István budapesti lakos készítette s az egész országban forgalomba hozta.”

90 ÉVE egy különös, „orrvérzésig” tartó esetet ismertetett a Tolnamegyei Ujság 1934. március 24-i szám. „Juhász István szekszárdi asztalossegédet e hó 15-én éjjel egy ismeretlen ittas ember megtámadta az utcán, beleharapott az orrába, úgyhogy a kárvallott súlyosan megsérült.”

90 ÉVE nyúlszőr kalapot lopott egy férfi egy orvostól – írta meg az esetet a Tolnamegyei Ujság 1934. március 24-i száma. „Szombati Gábor kalocsai gazdasági cseléd a múlt napokban munkakeresés ürügye alatt bement Gerjenben dr. Gacsályi József orvoshoz és távozásakor az orvos fekete nyúlszőr kalapját ellopta, majd ismeretlen helyre szökött.”

60 ÉVE nyugat-európai hotelekbe is eljutottak a tolnai abroszok – közölte a Tolna Megyei Népújság 1964. március 24-i száma. „A Pamuttextil Művek tolnai gyárában színes kerti abroszokat és törlőruhákat készítenek kivitelre. Az idén a tavalyihoz képest mintegy százezer folyóméternyivel többet szőnek pamutból, a szivárvány minden színének változatában készülő kockás nyári abroszokból és tarka pohártörlőkből, svéd, angol, holland és olasz szállodák ellátására.”

60 ÉVE 560 pecsenyebárányt vagoníroztak be a szakály-hőgyészi vasútállomáson, hogy eleget tegyenek az olasz megrendelésnek – írta a Tolna Megyei Népújság 1964. március 21-i száma. „Ezek voltak az első, külföldi megrendelésre útnak indított pecsenyebárányok, s valamennyit a Hőgyészi Állami Gazdaság szállította. A közeli napokban előreláthatóan még újabb 250-es szállítmányt indítanak útnak, majd húsvét után Görögországba is küldenek pecsenyebárányt Tolna megye állami gazdaságai.”

60 ÉVE „pompás rekordot, produkált a bátaszéki Búzakalász Termelőszövetkezet »109 Csinos« nevű tehene” – tájékoztatta az olvasókat a Tolna Megyei Népújság 1964. március 21-i száma. „Tavaly kettes, idén pedig hármas ikreket hozott a világra. Az ikrek súlya születésükkor nem érte el összesen a 60 kilót – 18, 19 és 20 kilogramm súlyúak voltak – azóta azonban szépen fejlődnek, gyarapodnak. A három testvér közül kettő üsző, egy bikaborjú.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában