2024.03.08. 14:21
Látványos és egyszerű finomság húsvétra: kiflikalács
Egy dolog a legtöbbeknél biztos idehaza: kalács nélkül nincs húsvét. Készülnek klasszikus édes kelt tészták is, ám igazán a sós verziók népszerűek ilyenkor, hiszen a sonkához és a tojáshoz elsősorban ezek illenek. Most egy különleges, de meglepően egyszerű receptet mutatunk, érdemes kipróbálni.
Egyszerű és finom húsvéti finomság a kiflikalács.
Forrás: videkize.hu
A kiflikalács látványos eleme lehet a húsvéti asztalnak, és ami nagyon szuper, hogy nem bonyolult az elkészítése. Egyszerűen csak kis kilfiket kell formázni, és utána egymásra rétegezni az apróságokat. Kisülve vághatja, de tépheti is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 1 dl langyos tejszín
- fél dl langyos tej
- 1 tojás
- 5 dkg puha vaj
Az összeállításhoz:
- 10-15 dkg olvasztott vaj
- pár evőkanál barna cukor
- 1 tojás
Elkészítés:
- Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy csipet cukrot, és ráöntünk fél deci langyos tejet. Hagyjuk felhabosodni.
- Közben egy nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Az egyik oldalára szórjuk a sót. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk az egész tojást, ráöntjük a langyos tejszínt. Odakészítünk egy deci langyos vizet és egy kis lisztet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Közepesen kemény állagot szeretnénk elérni, ha szükséges, kis vízzel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagot. Legalább tíz percig dagasztjuk, míg a tésztában hólyagok nem lesznek, és el nem válik az edény falától. Ekkor beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Jól összedolgozzuk, cipót formázunk, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen hagyjuk kelni.
- Ha a duplájára kelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Kinyújtjuk, hosszú háromszögekre vágjuk. A tésztadarabokat lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk egy kis barna cukorral, majd kiflivé csavarjuk.
- Végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és bő félóra alatt megsütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, és lekenjük a tetejét felvert tojással.
Forrás: mindmegette.hu