Imádni fogja

2024.03.08. 14:21

Látványos és egyszerű finomság húsvétra: kiflikalács

Egy dolog a legtöbbeknél biztos idehaza: kalács nélkül nincs húsvét. Készülnek klasszikus édes kelt tészták is, ám igazán a sós verziók népszerűek ilyenkor, hiszen a sonkához és a tojáshoz elsősorban ezek illenek. Most egy különleges, de meglepően egyszerű receptet mutatunk, érdemes kipróbálni.

Bencze Péter

Egyszerű és finom húsvéti finomság a kiflikalács.

Forrás: videkize.hu

A kiflikalács látványos eleme lehet a húsvéti asztalnak, és ami nagyon szuper, hogy nem bonyolult az elkészítése. Egyszerűen csak kis kilfiket kell formázni, és utána egymásra rétegezni az apróságokat. Kisülve vághatja, de tépheti is.

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 40 dkg liszt 
  • 1,5 dkg élesztő 
  • 1 evőkanál kristálycukor 
  • 1 nagy csipet só 
  • 1 dl langyos tejszín 
  • fél dl langyos tej 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg puha vaj 

Az összeállításhoz: 

  • 10-15 dkg olvasztott vaj 
  • pár evőkanál barna cukor 
  • 1 tojás 

Elkészítés:

  1. Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy csipet cukrot, és ráöntünk fél deci langyos tejet. Hagyjuk felhabosodni.
  2. Közben egy nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Az egyik oldalára szórjuk a sót. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk az egész tojást, ráöntjük a langyos tejszínt. Odakészítünk egy deci langyos vizet és egy kis lisztet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Közepesen kemény állagot szeretnénk elérni, ha szükséges, kis vízzel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagot. Legalább tíz percig dagasztjuk, míg a tésztában hólyagok nem lesznek, és el nem válik az edény falától. Ekkor beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Jól összedolgozzuk, cipót formázunk, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen hagyjuk kelni.
  3. Ha a duplájára kelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Kinyújtjuk, hosszú háromszögekre vágjuk. A tésztadarabokat lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk egy kis barna cukorral, majd kiflivé csavarjuk.
  4. Végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és bő félóra alatt megsütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, és lekenjük a tetejét felvert tojással.

Forrás: mindmegette.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában