villamos energia

2018.02.15. 13:21

Három rekordot állított fel tavaly a Paksi Atomerőmű

Vida Tünde

Három rekordot könyvelhetett el 2017-ben a Paksi Atomerőmű. A megtermelt villamos energia mennyisége, a blokkok teljesítményének kihasználtsága minden korábbinál magasabb volt 2017-ben, miközben a kollektív dózis mennyisége pedig a legalacsonyabb. A Paksi Atomerőmű továbbra is a legalacsonyabb áron biztosította a hazai áramtermelés ötven százalékát – mondta el Hamvas István vezérigazgató (borítóképünkön jobbra) a társaság budapesti sajtótájékoztatóján.

A tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy az atomerőmű nemcsak az olcsó áram garanciája, de a hazai széndioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére is, amely fenntartható módon járul hozzá a levegőtisztaság megőrzéséhez.

Tavaly 16 097,6 GWh villamos energiát termelt a Paksi Atomerőmű, miközben a biztonsági kultúra másfél évtizede tartó folyamatos javulása is folytatódott.

Másfél évtizedes munka eredménye, fontos mérföldkő az erőmű életében, hogy a négyes blokk is megkapta az üzemidő hosszabbítási engedélyt 2017 végén.

A 15 hónapos termelési ciklusra való átállás eredményeként a 2. blokk az év minden pillanatában áramot termelt, így a teljesítmény-kihasználása 100 százalékos volt, ami a négy blokk átlagában szintén rekordértékű, 91,9 százalék, ami világszínvonalon is kiemelkedő.

Hamvas István arról is beszélt, hogy az idei évben legfontosabb célkitűzésük változatlanul, hogy a lehető legtöbb, legolcsóbb villamos energiát termeljék. Emellett az erőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatban rájuk háruló, szerződésen alapuló feladataikra is koncentrálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!