gazdaság

2018.06.11. 14:00

Tolnában is kevesebb lett a külföldi cég

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a külföldi tulajdonoshoz köthető cégek súlya hazánkban, és kisebb mértékben ugyan, de hasonló a helyzet Tolnában is. Az Opten céginformációs kft. adatai alapján jelenleg százharminc körüli megyénkben a külföldi érdekeltségű cégek száma.

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Az Opten céginformációs kft. szerint jelenleg negyvenháromezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik hazánkban, Tolna megyében ez a szám százharminc körül van. Önmagában a csökkenés még nem is lenne olyan rendkívüli, hiszen ez a trend a hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető, ugyanakkor az arányok erős eltolódást jeleznek. A csökkenés különösen igaz a százmillió forint feletti és az egymilliárd forint feletti árbevételű szegmensekben.

A magyar érdekeltségű cégek száma: 2011-ben 279 126 volt és 1,7 millió embert foglalkoztattak. Tavaly decemberre a számuk ugyan nem csökkent, de már csak 1,6 millió embert foglalkoztattak. A külföldi érdekeltségű cégek közül a legtöbben a kereskedelemben, gépjárműjavításban, ingatlan értékesítés területén, a feldolgozóiparban és az építőiparban találtak maguknak piacot.

A külföldiek között első két helyen a németországi és az osztrák érdekeltségű vállalkozások állnak, de mindkét ország esetében évről évre folyamatos visszaesés mutatkozik. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, ám a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem köti valódi gazdasági érdek a vállalkozásokat Ukrajnához. Ezek a cégek gyakran már felszámolás alatt vannak, és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis egyéves távlatban.

Ágazati kitekintésben felülreprezentáltak a kereskedő cégek, több mint tizenkétezer vállalkozással. Őket követi az ingatlanosok, közel hétezer-négyszáz vállalkozással. A dobogó harmadik helyére a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó – jellemzően tanácsadó cégek – kerültek fel négyezer-ötszázas cégszámmal.

Háromszor több mezőgazdasági cég van jelenleg Magyarországon, mint a környező országokban, ugyanakkor ezen vállalatok többségének az átlagos élettartama rövid, és alapításuk után néhány évvel megszűnnek. Az egyik legnagyobb Tolna megyei cégbedőlés 2014-ben a Szekszárdi Növény Zrt. nevéhez kapcsolódik. A fénykorában tízmilliárdos bevétellel rendelkező vállalat túlnőtte megyénk határát, rengeteg partnere volt Baranya, Csongrád, Fejér és Somogy megyében is. Növényvédő szereket, vetőmagokat forgalmazók csakúgy, mint gazdálkodók és agrárvállalkozások. A cég bedőlésének egyik oka az volt, hogy sok volt a kintlévősége, amit nem tudott behajtani. Ugyanakkor széles körű agrár- és kereskedelmi tevékenységük mellett nagyon sok energiát fordítottak a gazdálkodók képzésére is, a szakmai programjaik máig pótolhatatlanok, mondta korábban Varga András, aki hozzátette, a gabonaszövetség megyei választmánya ezt az űrt próbálja részben lefedni, amikor aktuális információkkal, előadásokkal látja el a tagjait.

Tolna megyében jelenleg nyolcezer-ötszáz körüli a cégek száma, ebből harminc van felszámolás, három kényszertörlés alatt, százhuszonkettő megszűnt és hatvanhét újonnan alakult. A megszűntek között vannak külföldi érdekeltségű cégek is, például a gépjármű javítás területén a 2015-ben még hatvan cégből már csak harminchét van, az ingatlanforgalommal foglalkozók közül pedig harminckettőről csökkent húszra a számuk, az egy egészségügyi szolgáltató pedig szintén megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!