áremelkedés

2019.02.13. 15:20

Drágulhat tavasszal a vetőmag

Drágul a vetőmag, a magszaporításokra szánt terület nagysága pedig csökken.

Mauthner Ilona

Vetés Illusztráció

Fotó: Illusztráció (MW)

Már készülődnek a gazdák a tavaszi vetéshez, a Vetőmag Szövetség friss információja szerint a tavaszi árpa esetében 100 ezer, zab tekintetében pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árral kell kalkulálniuk.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a vetőmag-szaporításokra szánt terület nagysága az elmúlt évben a felére esett vissza.

A csökkenés ráadásul gyenge, 3,49 tonna hektáronkénti átlagterméssel párosult. A tapasztalatok alapján a fémzárolható mennyiség 2400 tonna körül várható, mely 12 ezer hektár elvetéséhez elegendő. A csökkenés egyik oka, hogy a sörárpa célú termesztésben egyre nagyobb szerepet kap az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa.

A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években. A 763 hektárról betakarított (3,11 t/ha) 2400 tonna termésből 1500 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhatnak a gazdák, így zabvetőmagból biztosan hiány lesz, mondta a terméktanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!