méhészet

2020.05.29. 07:00

Akácvirágzás idején csak egyetlen napot dolgoztak a méhek

Csúnyára sikerült az idei nagyon kurta akácszezon. Így fogalmaztak a méhészek. Csak nagyon kevés akácmézet tudtak összegyűjteni a szorgos kis rovarok. Az április elején fagy volt, de a májusi eső, a hideg és a szél sem kedvezett nekik. Tolna megyében kilencven százalékos volt a fagykár.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Idén az enyhe tavasz miatt minden folyamat hamarabb kezdődött: márciusban kipattantak rügyek, leveleztek a bokrok és a fák, egyre melegebb nappalok voltak, a hőmérséklet országszerte 15-18 fok volt. Az enyhe tél kedvezett a méhcsaládok fejlődésének. Minden jól indult, aztán jött a március vége, több hullámban érkezett a fagy. Az enyhe tél hátránya, hogy a hótakaró hiánya miatt a fák nedvkeringése hamar megindul, így óriási kárt tud okozni egy kisebb fagy is. Ez történt az akácfákkal is.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke elmondta, a szokásos akácméz mennyiségének még a harmadát sem gyűjtötték össze a méhek. Egyetlen nap – május 12-e – volt az, amikor egész nap dolgoztak a szorgos kis rovarok, a többi napon hol az eső esett, hol viharos szél fújt és közben hajnalonként nagyon hideg volt. Sok méhész arról panaszkodott, nemhogy nem pörgetett, de a hideg miatt etetni kellett a méheit, mert a kaptárakban, a 36 fokos melegben zajlik a fiasítás, és ehhez fenn kell tartani ezt a hőfokot.

Nagyernyei Attila elmondta, az idei a harmincnyolcadik szezonja méhészként, de ilyen lehetetlen évvel még nem volt dolga.

Kersák Róbert nagydorogi méhész, szaktanácsadó is azt mondta, akácmézből csak a szokásos mennyiség töredékét sikerült összegyűjteni. Jobb esetben is csak a fák tetején volt akácvirág. Repcéből az aszály miatt lett kevesebb, az idei évben annak is örülnek, ha azokat ki tudják szolgálni, akik közvetlenül vásárolnak. A kereskedőknek nem sok jut.

Szabó József szekszárdi méhész a Szőlőhegyen próbált meg akácmézet gyűjteni, mint mondta, átlagon aluli a végeredmény. Három hét múlva kezdődik a hárs virágzása, majd a napraforgóé. Bízik benne, hogy akkor kedvezőbb lesz az időjárás.

Most sokan keresik a propoliszt

A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi rendszere. Ez a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, melyet rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek össze. Jelentős mennyiségben tartalmaz flavont, melynek gyógyító és egészségmegőrző hatását csak manapság kezdik igazán propagálni. Tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot. Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs hatása van. Kiváló fájdalomcsillapító. Sikereket értek el felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyutak fertőzései, a fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is.

Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomás-szabályozó és értágító hatása van. Kutatások kimutatták, több olyan baktérium elpusztítására képes a propolisz, melyek az antibiotikumokkal szemben már ellenállóvá váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!