Újra lendületbe jön a szépségipar

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A szépségipar ismert és elismert mestere Pálinkásné Szalai Andrea kozmetikus, aki több mint harminc éve kezdte – Tolnán – és közel húsz éve oktatja – Szekszárdon – az ifjabb nemzedéknek a szakmáját.

A kissé provokatív kérdésre, hogy ugye a kozmetikus tanulók nem csak írásban fognak vizsgázni, érezhető megkönnyebbüléssel mondta, hogy az idén szerencsére nincsenek végzős diákjai. Más megyékből viszont olyan hírek érkeztek, hogy a tanárok, ilyen körülmények között nem akarják vállalni a gyakorlati vizsgáztatást, mert a másfél méteres távolságtartás ebben a szakmában megoldhatatlan. Nem mérhető le a tanuló tudása, ha a pillanatnyi vészhelyzeti rendelkezéseket be akarják tartani.

A járvány nagy kárvallottja a turizmus mellett a szépségipar. A könnyítések után kezdenek kinyitogatni a fodrászok és kozmetikusok megyeszerte. Pálinkásné, első lépésként heti két napot dolgozott tolnai szalonjában. Napi két vendéget fogadott, gumikesztyűben, maszkban.

– Ennél a mesterségnél az érintés, a fizikai kontaktus elengedhetetlen – mondja. Nagyobb kezeléseket egyelőre nem vállalok, csak olyanokat, amelyek viszonylag gyorsan és könnyen elvégezhetők, a higiénés szabályok maradéktalan betartásával. Egyszer használatos kendőkkel dolgozom, sokat fertőtlenítek, de ez a plusz kiadás természetesen nem hárítható át a kuncsaftokra. Ők többnyire jól ismert törzsvendégek, nem messziről jött idegenek, úgyhogy a fertőzéstől nem kell tartani.

Ha további lazítások történnek, s lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba, rövid időn belül újra lendületbe jön a szakma.

Borítóképünkön: Pálinkásné Szalai Andrea kozmetikus mester munka közben (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!