Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

2020.12.18. 14:00

Átlagos lett az idei mennyiség

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint országosan 3,7 millió mázsa szőlőt szüreteltek le a termelők, amiből 2,5 millió hektoliter borászati termék készült. Ez átlagosnak mondható.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van, mondta az agrártárca helyettes államtitkára a múlt héten.

Tolna megyében a Szekszárdi borvidéken 2600 hektárnyi a termőterület, a Tolnai borvidéken valamivel több, 2900 hektár. Az idén közepes volt a leszüretelt szőlő mennyisége.

A szakemberek azt hangsúlyozták, hogy a borágazatot is érzékenyen érintették a koronavírus terjedésével összefüggő gazdasági hatások. A kormányzat, a szakmai szervezetek és a borászatok által közösen kidolgozott intézkedések ugyanakkor mérsékelték a borászatok veszteségeit, és a szüret beköszöntével stabilizálták a szőlő- és borpiacot.

A vártnál kedvezőbb piaci helyzet hatására az arra korábban előzetesen regisztrált szőlőtermelők mintegy 30 százaléka visszalépett a zöldszüreti intézkedéstől, valamint a meghirdettet krízislepárlásra felajánlott bormennyiség is jóval elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest.

Az eddigi magyar exportadatok szintén pozitívak: az év első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke. Ezzel szemben a borimport ugyanebben az időszakban tovább csökkent, mennyisége kevesebb mint 60 ezer hektoliterre esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!