kormányzati intézkedések

2021.01.14. 07:00

Nem volt negatív hatása a lakásfelújítási piacra a járványnak

A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások tizennégy éves csúcsra emelkedtek.

Foray Nándor

2020.04.29. Tolna, Épül a tolnai játszóház. A vírus ellenére sem állítják le a munkafolyamatokat. A képen Pesti Zsolt kőműves és burkoló épp fugázza a csempét. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem tizennégy százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat – derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.

Az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, ezek a várakozások nemcsak a tavalyi csúcsukra értek fel, hanem a 2008-as válság előtti időket idézik. A tavalyi év második és harmadik negyedévi felméréseinek adatai világosan mutatják, hogy a koronavírus-járvány hatása a lakásfelújítási piacra egyáltalán nem volt negatív.

Felidézték, hogy a tavaly meghirdetett új otthonfelújítási programban családonként legfeljebb hárommillió forintnyi támogatást lehet elérni hatmillió forintnyi felújításhoz. Az összeg komolyabb, átfogó felújítási-korszerűsítési munka finanszírozására is elegendő, így érdemi segítséget jelenthet az érintett háztartásoknak.

A következő egy évben a magyar háztartások mintegy tizennégy százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására. A tervek megvalósulása esetén egy éven belül 570 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatot, amely nyolcvanezerrel nagyobb a harmadik negyedévi megkérdezés eredményénél – közölték.

A kutatás szerint a felújítási szándék most is a családi házak lakói körében a legerőteljesebb, csaknem tizennyolc százalékkal. A legkisebb korszerűsítési kedvet a panellakásokban élők körében mérték, 9,6 százalékos aránnyal. A téglaépítésű társasházakban lakók tervei a kettő között helyezkednek el (12 százalékos arány).

Budapesten a megkérdezett háztartások tizenkét százaléka, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban tizenhárom és tizennégy százaléka, a községekben pedig tizennyolc százaléka készül felújításra. Ez utóbbi esetben a tavalyi év elejétől hatályos falusi csok (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) is ösztönző erőt jelenthet. A régiók közül Nyugat-Dunántúlon érezhető a legnagyobb aktivitás, ott a háztartások tizenhat százaléka készül valamilyen felújításra.

Megkérdeztük: igénybe veszi a támogatást?

Weiszné Szabó Magdolna (Mözs)

– Az állami támogatás motiválja az embereket. A lányomék is jónak tartják a lehetőségeket. A barátnőjéék az elmúlt évben megvettek egy házat Pécsen, és most a felújítást tervezik. Vállalkozást is akarnak majd, nekik nagyon jól jönnek ezek a támogatások.

Kajsza Péter (Szekszárd)

– A támogatási formák célcsoportjaiba nem estem bele soha, most sem tudom igénybe venni. Az ingatlan, ahol lakom, nem belterületen van, a kiírás azonban a környéken lévő présházakra nem, csak kifejezetten az alföldi tanyákra vonatkozik.

Horváth Sándor (Tolna)

– Jó lehetőségnek tartjuk a hárommillió forintos állami lakásfelújítási támogatást. Régóta tervezzük a házunk felújítását, és ennek hatására most belevágunk. Jelenleg kivitelezőt próbálunk találni, ami, a pillanatnyi helyzetben nem megy zökkenőmentesen.

Borítóképünk: A támogatás a jelek szerint igencsak meghozza majd a felújítási kedvet, és tovább élénkülhet a lakáspiac is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!