Méhészet

2021.02.02. 10:20

Fogytán a méz, növekszik az ára

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Január végére jelentősen megcsappant a mézkészlet a megyében is. A szakemberek azt tanácsolják a rendszeres mézfogyasztóknak, hogy lehetőleg jól spájzoljanak be a kedvenc fajtákból.

Az akácmézből tavaly a korábbi évek mennyiségének nagyjából negyede lett, de repcéből is jóval kevesebbet pergettek a méhészek, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint. Közismert, hogy a tavalyi idény igen gyenge volt a megye méhészei számára. Az akácból nagyon keveset sikerült pergetni, sok méhésznek a repce sem jött be, hársból annak volt több, aki vállalta a kitelepüléseket.

A kevesebb méz egyes esetekben harmincszázalékos áremelkedéshez vezetett. Az akác kilója egy éve még 1900-2000 forint volt a piacokon, most nagyjából 2500-2900 forint, és az 1800 forintos hárs legalább 2300 forintra drágult, egyes helyeken 2800 forintot is kérnek érte. A vegyes, a repce- és a napraforgóméznél is legalább húszszázalékos áremelkedés figyelhető meg.

Nem mindegy tehát milyen lesz az idei tavasz, hogyan telel az akác és hogyan telelnek a méhek.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!