Az év vállalkozója

2022.01.01. 20:00

A család adott erőt neki a fejlődéshez

Több évtizedes sikeres és eredményes tevékenysége elismeréseként Treitz György vehette át nemrégiben Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől az év bonyhádi vállalkozójának járó Pétermann Jakab-díjat.

Vizin Balázs

Treitz György a Pétermann Jakab-díjjal lányai körében: balra Viktória, jobbra Kitti (Beküldött kép)

– Nem számítottam a díjra, de természetesen nagyon örülök neki – mondott köszönetet Treitz György az elismerés átvételekor a képviselő-testület tagjainak és Filóné Ferencz Ibolya polgármesternek. A Treitz és Társa Bt. (amely a cégformaváltásnak köszönhetően immáron Kft.-ként működik) alapítója hozzátette, büszke arra és megtisztelőnek tartja, hogy a korábbi Pétermann Jakab-díjasokhoz csatlakozhatott.

Mint az a Perczel-kúriában tartott ünnepségen is elhangzott: Bonyhád Város Önkormányzata a helyi gazdaság és a szakképzés fejlesztése, valamint a foglalkoztatottság javítása területén végzett kiemelkedő teljesítmény elismerésére alapította meg még 2014-ben a Pétermann Jakab-díjat, amely az év vállalkozása részére adományozható. A képviselő-testület a díj alapításával egyúttal tisztelettel emlékezik Pétermann Jakabra, aki megalapozta Bonyhádon a cipőipart, a gyár egyik létrehozója volt. 

– Az 1995-től 1998-ig Németországban töltött három év adta az ötletet, hogy visszatérve a családomhoz és a szülőföldre alapítsunk egy céget – emlékezett a kezdetekre a gépi forgácsoló szakmával rendelkező vállalkozó. Mindezt a lelkiismeretes és példaértékű munkája tette lehetővé, hiszen a németországi felettese ajánlotta fel számára, hogy a továbbiakban bérmunkában gyártsa az autóipari kötőelemeket. 1998-ban kezdte meg működését a szép Baranya megyei falucskában, Ófaluban a Treitz és Társa Bt.

– A feleségemmel kezdtük meg a munkát otthon, a garázsban. Rövid időn belül láttuk, hogy kezdjük kinőni a helyiséget és azt a gyártási technológiát is, amin lépésről lépésre csiszoltunk – mondta Treitz György. Folyamatosan növekedtek és gyarapodtak: 2004-ben adták át az újonnan épített 800 négyzetméter alapterületű új gyártócsarnokukat. Ekkor már 35-40 embernek biztosítottak munkát.

A színvonalas gyártásnak köszönhetően tovább nőttek a megrendeléseik, ezért a családi vállalkozás úgy döntött, hogy 2010-ben Bonyhádon is elkezdi a tevékenységét. 2015-ben adták át a 2000 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokukat, amely immáron lehetővé tette a két fióktelep összevonását. Továbbra is Ófalu maradt a székhely, azonban Bonyhádra jelentős erőket csoportosítottak. Ezt igazolja az is, hogy a cégek iparűzési adójának rangsorában az első húsz között vannak a legutóbbi, 2020-as adatok alapján is. 

– Amikor kezdtük a vállalkozást, akkor a feleségemmel közösen havi 100-150 ezer kötőelemet gyártottunk, most pedig az éves termelésünk eléri az 52 millió darabot – jegyezte meg a Pétermann Jakab-díjas vállalkozó, aki, mint fogalmazott: „minden adódó alkalommal kiemelem, hogy a családomnak köszönhetem ezeket a sikereket.” – Sajnos a feleségem már nem érhette meg azt, hogy a rengeteg fáradsággal járó és erőn felüli munkával létrehozott családi vállalkozásunk ilyen elismerésben részesült, de a lányaimmal és a vejemmel járjuk tovább azt az utat, amelyen még együtt indultunk el – hangsúlyozta Treitz György. 

Generációváltás a cég vezetésében
– A családom mellett a mindenkori kollégáimnak is hálával és köszönettel tartozom, hiszen ők is egy emberként dolgoztak a cégért, a közös sikereinkért – tette hozzá a kitüntetett. Treitz György úgy fogalmazott, a szakmai háttér elengedhetetlen, de önmagában nem elegendő alap, egy olyan vállalkozóbarát környezetre is szükség van, ami Bonyhádon tapasztalható. Azt mondta, a város vezetésének azon szándéka, sőt, konkrét, határozott lépései, hogy minél jobb feltételeket teremtsen a munkáltató cégek számára mindenképpen elismerésre méltó.

– Ez szolgál alapul a bővítéshez, vagy éppen ahhoz, hogy minél több családnak biztosíthassunk munkát – tette világossá a nemrégiben leköszönt cégvezető, hiszen a Treitz és Társa Kft. irányítását és a családi tradíciókat lányának, Sömjén-Treitz Kittinek adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!