Teol.hu podcast

2023.05.10. 13:50

A helyi termékekről beszélgettünk Vendégh Edittel, a NAK helyi szervezetének elnökével

A helyi termékekre fókuszált az a rendezvénysorozat, melyet közösen szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

Szeri Árpád

Vendégh Edit szerepelt a teol.hu podcast legutóbbi műsorában (fotó: TEOL)

Az újabb állomást kedden Paks jelentette. Az előadókat, az érdeklődőket, valamint a termékeikkel, így borral, pékáruval, mézzel, sajttal, pizzával is megjelenő, a finomságokat kóstolásra kínáló helyi termelőket az Erzsébet Nagy Szálloda fogadta.

A rendezvényen dr. Felkai Beáta Olga, az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth David, a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két osztályvezetője, dr. Kujáni Katalin Olga, a Kislépték Egyesület elnöke, Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, Matus Dóra, a MyFarm Harta operatív vezetője és Czink Dóra, a paksi Marketingsziget alapítója osztotta meg gondolatait a közönséggel. 

A közönséget Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei szervezetének elnöke köszöntötte. Mint kijelentette, a magyar földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai előállítása és értékesítése hozzájárul hazánk élelmiszer-ellátásának biztosításához. Alapvető szándék, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek a mezőgazdasági termelőtől egészen a végfogyasztóig. Ehhez pedig szükséges az önellátás növelése, valamint, hogy a gazdák és az élelmiszer-feldolgozók által a magyar családok asztalaira kiváló minőségű magyar termékek, friss és egészséges élelmiszerek kerüljenek.

Vendégh Edit a teol.hu podcast vendégeként ezekről a célkitűzésekről és a megvalósítás útjairól-módjairól is beszélt. Kitért arra is, hogy a kamara kiváltképp fontosnak tartja a helyi termék minél erőteljesebb jelenlétét, hiszen erről tavaly kézikönyvet is kiadott. Az alkalmat megragadva a kamarai vezetőt arról is kérdeztük, hogy a NAK milyen segítséget nyújt a gazdáknak. S az iránt is érdeklődtünk, hogy az eddigi előjelek, például az időjárás alapján milyen termés várható vármegyénkben ebben az esztendőben.

Korábbi podcast beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!