Aláírták a szerződést

2023.05.05. 21:10

Atomerőmű–TEIT: folytatódik a sikeres együttműködés

Folytatódik a három évtizede tartó együttműködés az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a tizenhat települést tömörítő Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) között.

TEOL

Aradi János (balra), Horváth Péter János, dr. Filvig Géza és Gáncs István írták alá a szerződést (Beküldött kép)

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a tizenhat települést tömörítő TEIT között megállapodást az atomerőmű részéről Horváth Péter János vezérigazgató és Aradi János működés támogató igazgató, a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás részéről dr. Filvig Géza elnök és Gáncs István alelnök látta el kézjegyével. Az erre az évre vonatkozó szerződés értelmében az atomerőmű támogatást nyújt a társulásnak, amely a korábbiakhoz hasonló módon szerepet vállal a létesítmény civil kontrolljában és a vele kapcsolatos tájékoztatásban. 

– Január közepe óta vagyok az atomerőmű vezérigazgatója, a TEIT tevékenységét ezt követően volt módom megismerni. Többször tárgyaltam a társulás vezetőivel, munkatársaimmal, akik meggyőztek a társulás fontosságáról. Megértettem, hogy kölcsönösen szükségünk van egymásra – mondta Horváth Péter János vezérigazgató az ünnepélyes aláírásra összegyűlt településvezetők előtt. Hozzáfűzte, ő maga is nagyon szigorúan bánik a rá bízott vagyonnal, hasonló gondosságot vár a TEIT-től is. 

Dr. Filvig Géza elnök köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy társulásuk évtizedek óta végzi munkáját, aminek folytatásához fontos az atomerőmű támogatása. 

– Nagyra értékeljük, hogy ebben a megváltozott gazdasági helyzetben, amikor a működés mindenki számára egyre nehezebb, az atomerőmű vezetése fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a TEIT működéséhez és a jövőben is megvalósuljon a közös munka – húzta alá az elnök. Mint rámutatott, felelős településvezetőként minden rájuk bízott vagyonnal gondosan bánnak, s meggyőződése, hogy az elszámoláskor mindenki meggyőződhet arról, hogy jól hasznosult a támogatás. 

Dr. Filvig Géza a szerződéskötés kapcsán azt is kiemelte, az energiaválság megmutatta, hogy az atomerőmű nélkülözhetetlen, hiszen tiszta energiát biztosít a hazai fogyasztóknak. A TEIT szerepet vállal abban, hogy erről a tényről mind többen értesüljenek, emellett ellenőrző tevékenységet, nemzetközi tapasztalatcserét is folytat. 

A társulás partnere az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mellett a térségben lévő másik nukleáris létesítményt, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját működtető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Ennek okán a Központi Nukleáris Alapból kap támogatást a társulás.

Az erre vonatkozó szerződést április végén írta alá dr. Filvig Géza elnök és Gáncs István alelnök az Energiaügyi Minisztériumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!