Szedd magad

2023.06.20. 07:00

Fantasztikus látvány a fél hektárnyi virágzó levendula

Nincs szebb látvány, mint amikor a levendula hatalmas táblákban virágzik. A szedd magad akcióknak nagy sikerük van az országban, az eperszezont most a levendula követi. A gyógynövény egyre több helyen szüretelhető, például az alsónyéki hegyen, Bárdos Viktor ültetvényén.

Mauthner Ilona

Az alsónyéki hegyen fél hektáron illatozik a levendula, sokan jönnek ide szedni belőle (Kép: Mauthner Luca)

Fél hektárnyi lila mező, csodás látvány az alsónyéki-hegyen, ahogy a jellegzetes illatú levendulatáblák mellett megáll az ember. Hétezer tövet ültettek itt el pár éve, mondta a tulajdonos, Bárdos Viktor. A látvány miatt is sokan megállnak az úton, fényképezkednek a színes tábla szélén. Bárdos Viktor ki is használta a lehetőséget, hiszen a szedd magad akciót kibővítette falusi vendéglátással is, vagyis akinek kedve van hozzá, nem csak a csodás gyógynövényekből szedhet magának, hanem a tábla szélén kialakított ideiglenes vendégfogadóban étkezhet is.

– Az ország minden részéből érkeznek ide vendégek, így ez adta az ötletet ahhoz, ha már ilyen nagy utat megtettek, ne távozzanak éhesen, mondta a házigazda.

A levendulából egyébként nagyon sokféle terméket lehet előállítani. Bárdos Viktor például levendulavizet, illetve olajat készít belőle. Az előbbi nagyon jó szolgálatot tesz ha párologtatóba öntik, az olaj pedig gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító is egyben. Egy hónapig teljes pompájában virágzik itt a növény, majd kezdődik a betakarítása.

– Sövénynyíróval levágom, majd a család összegyűjti a levendulát, és elviszem oda, ahol feldolgozzák. 

Bárdos Viktor bátaszéki őstermelőt egyébként a chilipaprika tette ismertté. Közel 18 évig az építőiparban dolgozott, mint vállalkozó, foglalkozott gipszkartonnal, útépítéssel, teherautói is voltak, de egyik napról a másikra úgy döntött, hogy ezt nem folytatja tovább: nem fizették ki az addigi munkáit, ami az építőiparban sajnos nem szokatlan. A váltás tehát egyben kényszer is volt. Két évig azonban csak töprengett azon, mit is lenne érdemes a jövőben csinálni. 

– Van egy mondás: ha nem tudsz jól dönteni, inkább ne lépj semmit – mondta Bárdos Viktor. – Így hét évvel ezelőtt már tudtam, hogyan szeretném folytatni az életemet. Sokat olvastam a chilipaprikáról, végül Amerikában élő barátom, Bakó Csaba sietett a segítségemre és ő küldött chilimagokat. Így indult az őstermelői, kistermelői szakasz az életemben. 

Bárdos Viktor elmondta, a paprika egy részéből szószokat készít, és több étterem és magánszemély is szívesen vásárol tőle.

– A nyéki hegyen van egy hektárnyi termőföldünk, ez a nagyság kevés volt ahhoz, hogy szántóföldi növényt termesszünk, de elegendő a kertészkedéshez, így adta magát a chili, mondta Bárdos Viktor. Fél hektáron paprika, másik fél hektáron levendula terem.

 – Kézzel ültettük a paprikatöveket, a család minden tagja segített. Másfél hét alatt készültünk el az ültetéssel. Csepegtető öntözéssel segítjük a palánták fejlődését és augusztus közepétől már szedhetjük a paprikát egészen a fagyokig. 

Kiváló konyhai fűszerként, gyógynövényként

A Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos a levendula. A rómaiak hozták be Európába. A legismertebb fajtái a francia, a spanyol és az angol levendula. Közülük a francia fajta a legelterjedtebb, a konyhákban, fűszerként is ezt használják, akár negyven évig is elél a földeken.

A gasztronómia ​a növény virágát és​ a ​levelét​ ​​is ​használja, mivel a levendula kiváló fűszernövény. ​Az illóolaj készítéséhez viszont  a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz-desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású. A növényt még teljes elnyílás​​ ​előtti állapotában érdemes ​leszedni​, ​mert így a​ virága könnyen ​”le​morzsolható​”.​

A szárított virágot sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk, lekvárt is készíthetünk belőle, és szörpként is kiváló. Virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!