Gyümölcs

2023.07.12. 07:00

Késve indul a hazai görögdinnye szezonja az idén

Egy átlagos évben július 10-e környékén árasztják el a termelők hazai görögdinnyével az üzleteket és a piacot. Idén úgy tűnik a szezon ugyan már elkezdődött, de egyelőre keveset szállítanak a gazdák, így csak mutatóban van még belőle.

Mauthner Ilona

Elkezdődött a hazai görögdinnye szezonja, igaz, ma még inkább a sátor alatt érett fajtákat viszik a kereskedőkhöz. A héten azonban már a szabadföldiekből is lehetett válogatni. Ez utóbbit keresik nagyon a hazai vásárlók. 

2023 07 08 Szedres. Elkezdték árulni a szedresi dinnyét. Foliás de már hazai dinnye. Fotó: Makovics Kornél

– A dömping július 20-a környékétől indul majd – mondta Bognár János szedresi termelő, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, és több évtizede foglalkozik a dinnye termesz­tésével. – Van, ahol erőltetik a szabadföldi szedését, mert ezt keresi leginkább a vásárló, de ez nem szerencsés, mert meg kell várni, míg édes, zamatos lesz a dinnye. Hallani, hogy a meggyesegyházi termelők – ezen a környéken foglalkoznak a legtöbben dinnyével – már hordják tonnaszám a nagybani piacra a félig érett gyümölcsöt. Ezzel elveszik a vásárlók kedvét a hazaitól. A másik gond, hogy sajnos sok a lopás, kiállnak illetéktelenek árulni más dinnyéjét a szekszárdi piacon, és más helyeken. Mi az egyik hazai üzletlánccal állunk kapcsolatban – mondta Bognár János. 

Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel a vármegyében. Ha a termelő maga árusítja a dinnyéjét akkor kilójáért 500 forintot kér, a kereskedő 600-650 forintot, de neki nyilván nem 500 forintért adja a gazdálkodó. A sárgadinnye kilója pedig ennél is drágább.

Dinnyeszezonban a gazdák hajnali fél hatkor már a földeken vannak, családtagokkal, segítőkkel járják a kijelölt területet és nézik, válogatják, melyik dinnye alkalmas arra, hogy leszedjék. Ehhez a munkához érteni kell, ugyanakkor nehéz fizikai megterhelés is, hiszen esetenként tízkilós példányokat kell emelgetni és felpakolni a járművekre.

A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. 

A Nébih a fogyasztók számára készített egy összeállítást, melynek segítségével kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére

A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín (a világosabb sávoknál).  Ne abból következtessünk, hogy milyen a hangja kopogtatáskor. A kongó hang nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. A rosszul tárolt dinnyét nem érdemes megvenni. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak.

Nem jó, ha a tűző napon van a dinnye: az ízek megőrzésének nem kedvező, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben gyorsabbá válik a romlás folyamata. Felezett görögdinnye esetében fontos a higiénia. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen érdemes vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!