Pörgetni már nem fognak

2023.09.30. 15:40

Szezont zártak a méhészek, idén is lesz mézes reggeli

Nehéz szezont zárnak a méhészek. Rosszul kezdődött az akáccal, szerencsére napraforgóról szépen gyűjtöttek a méhek. A legnagyobb gondot most az értékesítés jelenti.

Mauthner Ilona

Nagyernyei Attila szálkai méhészetében (Fotó: Makovics Kornél)

Az idei egy olyan szezon, amit jó lesz minél előbb elfelejteni, mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. 

Nem kényeztette el idén sem a természet a méhészeket. Bár nem volt látványos fagy akácvirágzás idején, ennek ellenére csak kevés méhésznek sikerült jelentős mennyiségű mézet pörgetnie, a repce még úgy-ahogy hozta a formáját, bár sok méhész inkább arra koncentrált ebben a kora tavaszi időszakban, hogy megerősödjenek a méhei. A hársfák virágzása jobban sikerült, főleg annak, aki vállalta a drága üzemanyag ellenére is a vándorlást. A napraforgó pedig igazán szépen mézelt az idén. Összességében lenne mit eladni, ha lenne ára a méznek, mondta a szakember.

Jelenleg a nagybani felvásárlás, hordós kiszerelésben nagyon alacsony árakat kínál, a vegyes virágméz kilójáért csak 590-620 forintot, az akácmézért 1400 forintot adnak a felvásárlók.

Ebből adódik, hogy egyre több méhész próbálja meg más úton értékesíteni a mézét, és egyre többen járnak ki a helyi piacokra. Szekszárdon például jelenleg 8-9 méhész árul, sokszor egymás alá mennek le az árakkal. Mindenki szeretne megélni, ez érthető is, csak így egymásnak tesznek "keresztbe", mondta a megyei egyesület elnöke.

Sajnos kevés pénzük van a vásárlóknak, és csak azok költenek mézre, gyümölcsre, vitaminokra, akik megengedhetik maguknak.

A megyei méhész egyesület tervei szerint idén is tartanak majd mézes reggeliket az óvodákban, iskolákban, hogy megszerettessék a gyerekekkel a mézet. 

Bár már ősz van, pörgetni már nem fognak a méhészek, de tennivaló van a kaptárak körül. A kellemesen meleg időben a méhek napközben kirepülnek, még meglátogatják a mezei vadvirágokat, az így gyűjtött nektárt télen fel is élik.

A méhészeknek a záró kezelésekre is készülniük kell, atka elleni védekezést is el kell végezniük.

A csodálatos méz jótékony hatásai

A méznek nagyon sok változata ismert, és mindegyik áldásos hatással bír az egészségre nézve. A mézek antioxidánsokban bővelkednek. Ezeket az édes folyadékokat méhek készítik a növények nektárjaiból. Valójában tiszta cukrok, de a bennük lévő hatóanyagok teszik mégis értékessé őket - nem véletlen, hogy a megfázásos időszakokban sokan nyúlnak például a mézes teák után. 

Az akácméz A-, C- és E-vitamint, flavonoidokat, esszenciális zsírt és aminosavakat tartalmaz. Az akácméznek máj- és vesevédő hatása is ismert. Sebgyógyító tulajdonságát is kimutatták, enyhíti a torokgyulladást és a bélhurut kellemetlen tüneteit. A hársméz természetes nyugtató, köhögéscsillapító és görcsoldó hatása ismert, de idegesség, álmatlanság ellen is jó. A napraforgóméz vizelethajtó, izzasztó és lázcsillapító hatású, természetes gyulladáscsökkentőként, fertőtlenítőként is beválik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!