Kuckózzunk!

2023.10.24. 08:30

Hogyan fűtsünk okosan?

Jön a fűtésszezon, illetve néhány napra már sokan bekapcsolták a fűtést.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Ennek kapcsán osztotta meg nagyon is megszívlelendő gondolatait a szári Huszár Veronika, akinek írását beleegyezésével közöljük – olvasható a Feol.hu-n. Hogyan fűtsünk okosan és a tőlünk telhető legkörnyezet-, és egészségkímélőbb módon? Érdemes elolvasni!

„Szár gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik völgyes-dombos elhelyezkedésének köszönhetően, viszont ebből kifolyólag még nagyobb odafigyelést igényel a téli, fűtési szezonban a környezetünk és egészségünk megóvása. Völgyünkben a városi átlaghoz képest alacsonyabb a környezeti hőmérséklet, amit tetéz a nyirkosság, ezért jóval melegebbet kívánunk.

Természetesen a megemelkedett fűtési díjak okosságra vezetnek sok mindenkit, így hajlamosak vagyunk, mi kályhával (is) rendelkező háztulajdonosok az újrahasznosítás, spórolás címén mindent elégetni. Teszik ezt sokan annak ellenére, hogy a kályhában landoló „fűtőanyagnak” lehet, hogy elenyésző a fűtőértéke, viszont annál nagyobb az égéstermékének egészségre ártalmas összetevője.

Völgyünkben az átlagnál jobban megreked a levegő, és a téli szélmozgás híján nem csak a környezetünkbe jut be az égéstermékek kellemetlen szagából, hanem a szervezetünkbe is; tetézve számos kellemetlen tünettel: viszket a szemünk, az idegrendszerünk érzékenyebb, egyre gyakrabban leszünk betegek (kiváltképp a gyermekeink) és ülünk az orvosi rendelőbe – nem csak megfázásos tünetekkel, hanem akár hormonális problémával, allergiával, krónikus fejfájással, asztmával, tüdőgyulladással stb. - a levegőbe jutott méreganyagoktól (a PVC égetésekor például olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban alkalmazott harcigáz, a foszgén, vagy rákkeltő vinil-klorid. Forrás: www.levego.hu).

A cikk ide kattintva folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!