Döbbenetes felfedezés

2023.10.14. 13:00

Pécsi kutatóorvosok úttörő erejű vívmányra leltek

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a két pécsi kutatóorvos szabadalmát – írja a Bama.

Teol.hu

Dr. Hetényi Roland és dr. Hanna Dániel

Forrás: bama

A szabadalom korszakalkotó választ kínál a jövő járványügyi kihívásaira. Dr. Hetényi Rolandot és dr. Hanna Dánielt több, a biotechnológia nemzetközi piacán meghatározó vállalat is megkereste, akik azonban Magyarországon szeretnék tartani vívmányukat, ezáltal is erősítve hazánk tudományos szerepét.

– Varázslatnak hangzik, de működik! – zárta dr. Hetényi Roland a hírTv-nek a közelmúltban adott interjúját, kutatótársával ugyanis egy olyan, évszázadok óta ismert erőt hívtak segítségül a vírusok inaktiválására, mint az UVC-fény. A vívmány úttörő ereje azonban ennél többen rejlik.

Az UV fénnyel való hatástalanítást finomhangolták

– Azt, hogy egy vírus UVC-n inaktiválható, száz éve ismert. Az újdonság az, hogy úgy sikerült finomhangolni ezt a folyamatot, hogy a vírus fertőzőképességét amellett tudjuk teljes mértékben „kikapcsolni”, hogy közben a szerkezete és fehérjéi teljességgel épen maradnak – magyarázta a bamának Hetényi Roland, aki nemrég a budapesti Scruton Közösségi Tér szellemi műhelyébe is meghívást kapott a szabadalom ismertetésére.

A felfedezés azért is óriási áttörés, mert így bármely vírust „hatástalanítani” tudnak, illetve így azt – legyen eredetileg bármilyen veszélyes – már normál laboratóriumi körülmények között lehet vizsgálni, sőt, vakcinák készítését is lehetővé teszi a technológia.

– A Covid-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t és az ehhez hasonló, rendkívül veszélyes kórokozókat csak legmagasabb szintű biológiai biztonságú (BSL-3 vagy BSL-4) laboratóriumokban lehet vizsgálni. Utóbbiból azonban az országban csupán kettő működik, Pécsen és Budapesten, a szomszédos országokban pedig egyáltalán nincs ilyen labor. Erre kerestünk megoldást, amikor, rengeteg kutatást követően, megszületett az ötletünk. Az UV-inaktiválást követően (többszörös ellenőrzés mellett) pedig már bármely kórokozót biztonsággal ki lehet vinni a BSL-4-es körülmények közül, így bárhol kutathatóvá válik, ami nem utolsó sorban óriási költségcsökkentést is jelent – hangsúlyozta a kutató.

Bármely vírusból készíthető vakcina rövid idő alatt

– A felfedezés további jelentősége abban áll, hogy ezzel az eljárással univerzális módon, bármely vírusból tudunk bármely vakcinaalapanyagot gyártani, rendkívül gyorsan – emelte ki dr. Hetényi Roland, akinek kutatótársával a koronavírusból állatkísérleti modellben már sikerült is működő vakcinjelöltet létrehozni, amely mérhető immunválaszt tudott kiváltani. Ez tehát első generációs, teljes kórokozót tartalmazó, ép fehérjéket tartalmazó vakcinajelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!