Egyre romlik a borexportunk helyzete

2024.01.29. 12:42

Árat emeltek a borászok, miközben a fogyasztás visszaesett

A borászok többsége vármegyénk mindkét borvidékén emelte az árait 15-20 százalékkal. Erre rákényszerültek a borászok, hiszen minden megdrágult a kétkezi munkától kezdve az alapanyagokig, nem is beszélve a gépi munkákról.

Mauthner Ilona

Kevesebben emeltek le borokat a polcokról, mint az előző évben.

Fotó: MW

A statisztikai hivatal szerint tavaly 17 százalékkal emelkedett a belföldön termelt és itt is értékesített, földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borok feldolgozónál kimutatott értékesítési ára. 

Az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok közül a fehéreket átlagosan nagyjából 26 százalékkal drágábban értékesítették a feldolgozók, mint az előző évben. Ezzel szemben vörös- és a rozéborok árának emelkedése csak körülbelül 15 százalékos volt. A literenkénti árak még az árak emelése mellett sem érték el a 280 és a 330 forintot.

A tokaji fehérborok árát sikerült növelni

Az exportpiacokon alig tudtak áremelkedést elismertetni a felvásárlókkal. A földrajzi jelzés nélküli, illetve az OFJ-vel ellátott borok hektoliterenkénti árának emelkedése nem érte el a 3 százalékot. Az OFJ fehérborok értékesítési ára 2 százalékos növekedéssel, csupán hektónként 25 ezer forintra nőt, míg a vörös- és rozéborok 7 százalékkal magasabb áron keltek el. Ez hektónként 27,4 ezer forintot jelent az exportpiacon.

Nagyon visszaesett az export

Hiába az áremelkedés, a minőségi boroknak alig akad exportjuk. Hazánk gyöngyöző bor és pezsgő nélkül számolt bor-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind pedig értékben ugyan pozitívnak volt mondható tavaly január és október között, de az egyenleg mennyiségben 15 százalékkal, értékben pedig nagyjából 10 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest. Az export mennyiségben 17 százalékkal esett vissza. 

Ami a borimportot illeti, tavaly a visszaesés 15 százalékos volt. Ennek szinte teljes egésze palackos kiszerelés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!