Elég kézi nyugtát kiállítani

2024.01.15. 15:00

Nem kell számlát adniuk az őstermelőknek

Olvasóink is gyakran találkozhatnak őstermelőkkel, ha kisétálnak valamelyik településük közelében lévő piacra.

Mauthner Ilona

Szekszárdi piac (archív fotó)

Fotó: Mártonfai Dénes

A nagyobb piacokon, például a szekszárdin vagy a paksin füstölt termékeket, néha tejtermékeket is értékesítenek a zöldségek mellett. Jellemzően nyugtát állítanak ki a vásárlások után. 

Sokszor teszik fel a kérdést, maguk a vásárlók és gazdák is, mikor kell számlát kiállítani? A válasz nem mindegy, hiszen időről időre ellenőrzik az őstermelőket a piacokon, vásárokon és senki sem szeretne büntetést kapni a revizoroktól.

A gazdálkodók körében gyakran felmerülő kérdést tisztázott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) segítségével. Állást foglaltak abban, kell-e az őstermelőnek számláznia, amennyiben közvetlenül piacon vagy interneten értékesítenek.

A KSH állásfoglalása alapján arról ír a NAK, hogy a főszabály szerint az adóalany köteles a belföldi termékértékesítéseknél számlát adni. Azonban az áfatörvény alapján bizonyos adóalanyok mentesülhetnek a számlakiállítási kötelezettség alól. Viszont nyugtát ők is kötelesek készíteni a vevőknek. De a piacokon, a vásárokon, a fesztiválokon és az alkalmi rendezvényeken kiskereskedelmi értékesítésnél nem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás.

Az internetes értékesítést pedig a pénztárgépes rendelet (48/2013. NGM rendelet) 1. számú melléklete olyan tevékenységi körként tartalmazza, ahol a nyugtaadási kötelezettséget a pénztárgéppel kötelező teljesíteni. Ezek alapján felmerül a kérdés, mi a teendő, ha egy mezőgazdasági őstermelő interneten értékesít?

A KSH álláspontja alapján lényeges, hogy a „TEÁOR’08 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás” és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nem tartoznak a pénztárgépes rendeletben meghatározott tevékenységi körökhöz. Emiatt, ha a fizikai piacon vagy az interneten ad el egy mezőgazdasági őstermelő – amennyiben mentesült a számlakiállítási kötelezettsége alól –, elég kézi nyugtát kiállítania a vásárlásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!