Mennyi az annyi?

2024.02.15. 07:00

Százhetvenöt forintért találtunk negyven dekás kenyeret

A kenyerek széles választékával találkozhatunk az online élelmiszerláncokban is. Portálunk az egybesütött egész és a szeletelt kenyerek árát vizsgálta. A legolcsóbbra egy francia tulajdonú élelmiszerláncnál bukkantunk, a négyszáz grammos, teljes kiőrlésű kenyérért százhetvenöt forintot kérnek.

Brunner Mónika

A kenyér ára is folyamatosan változik (Illusztráció)

Forrás: MW

A kenyér fajták százaival találkozhatunk az online vásárlásaink során is. Lehet nézelődni, átgondolni, hogy melyiket válasszuk. Az egybesütött egész-  és szeletelt kenyerek árát gyűjtöttük össze kedden. Természetesen az árak folyamatosan változnak. Meglepetésünkre a francia tulajdonú élelmiszerláncnál egy igencsak olcsó, egészséges kenyérre bukkantunk: négyszáz grammos teljes kiőrlésű kenyeret százhetvenöt forintért kínálnak. 

A kovászos kenyér árát megkérik 

Az egy kilogrammos kenyerek közül a fehér kenyér négyszázötven forint, a régi falusi kovászos kenyér hétszáz. A hétszázötvengrammos kenyér ára hatszáz forint. A fél kilós kenyerek közül a legolcsóbb a vándor kenyér, amely háromszáz húsz forint, ezt követi a félbarna kenyér háromszáznegyvenöt forintért. A fél kilogrammos fehér kenyér négyszázötven, a burgonyás kenyér ötszázhúsz, a magvaskenyér hatszáztíz forint a francia élelmiszerlánc online kínálatában. 

A félbarna kenyér is olcsó

A hollandiai székhelyű élelmiszerláncnál az olcsó kilós kenyér félbarna és ötszáznyolcvan forint. Egy kilogramm szeletelt fehér kenyér nyolcszáz forint, az erdélyi burgonyás kenyér ezerötven forint. Hetvenöt deka szeletelt kenyér kilencszázharminc forint. A fél kilós kenyerek közül a szeletelt kenyér hatszáz forint, a kukoricás kenyér hétszáz forint, a parasztkenyér nyolcszázötven forint, a diós rozskenyér kilencszáz forint, a hagymás kenyér ezerhetven forint. Huszonöt dekagramm paradicsomos kenyérért hatszázhatvan forintot, harmincöt dekagramm csökkentett szénhidráttartalmú kenyérért hétszázötven forintot kérnek. 

Ezer forint körüli a fehér kenyér 

A német családi élelmiszerlánc kenyérárait is megnéztük. Itt az egy kilós szeletelt fehér kenyér kilencszázhúsz forint, hétszázötven grammos félbarna kenyér ötszáz forint. A fél kilogrammos toast kenyér négyszázöt, a teljes kiőrlésű sokmagvas kenyér ötszázhúsz, az E-mentes tökmagos kenyér ötszázhetvenöt, a szeletelt fehér kenyér hatszázhúsz, a joghurtos, a lenmagos és a burgonyás hétszázhatvan forint. 

A kerekített árak természetesen banki utalásnál néhány forinttal olcsóbbak.

Majd négy százalékkal drágább áruk mint egy éve 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 januárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek decemberhez viszonyítva.  Az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (38,2 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (14,6 százalék), a csokoládéé és kakaóé (14,1 százalék), a büféáruké (12,7 százalék), valamint a sertéshúsé (10 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára tizenkilenc, a tojásé 17,8, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 13,8, a száraztésztáé 13,2, a tejé 10,2 százalékkal csökkent. Egy hónap alatt, 2023 decemberéhez viszonyítva a vaj, vajkrém 3,1, a sajt 1,6, a tej 1,2, a sertéshús 1,1 százalékkal többe, az étolaj 1,6, a cukor 1,3, a liszt 1,2, a kenyér 0,7 százalékkal kevesebbe került. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!