Nem vagyunk határon

2024.02.23. 10:25

Tolna idén kimarad a rókák veszettség elleni oltásából

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a vadon élő rókák veszettség elleni tavaszi és őszi immunizációs kampánya a tervek szerint március 30. és és április 14. között, illetve majd ősszel, október 5. és október 20. között zajlik majd.

Mauthner Ilona

Illusztráció: MW

Immunizálással érintett területek találhatók Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén. Tolna vármegye viszont az immunizálással nem érintett.

Dr. Pelbát József állatorvos, aki egyben az állatorvosi kamara vármegyei szervezetének az elnöke, elmondta, Tolna azért maradt ki a kampányból, mert most csak azokat a vármegyéket érinti az immunizáció, melyek az ukrán és a román határ közelében vannak. Tolnában – köszönhetően a korábbi, rendszeres veszettség elleni védekezésnek – nincs ok arra, hogy az immunizációt elvégezzék.

A jelenlegi járványügyi helyzet alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében soron kívüli rókavakcinázás végrehajtására is sor kerül február 24-25-én, azaz szombaton és vasárnap.

Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 2022-ben 4 (3 róka, 1 kutya), tavaly 16 (10 róka, 3 kutya, 1 kóbor macska, 2 szarvasmarha), idén ez idáig 8 (2 kutya, 1 aranysakál, 1 kóbor macska, 4 róka) veszettségi esetet állapítottak meg. Szabolcs-Szatmár Bereg vármegye 2022 szeptemberétől elveszítette a betegségtől való mentességét, de az ország többi része továbbra is mentes maradt.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!