Még soha nem volt ilyen meleg a február

2024.03.07. 17:30

Megkezdték a tavaszi vetéseket Tolnában is

Megkezdték a tavaszi vetést a vármegyei gazdák. Három héttel van előbb a természet a szokásosnál, a talaj hőmérséklete elérte a kilenc fokot. Most a borsó, a tavaszi árpa kerül a földbe, a hónap végére tervezik a napraforgó és a kukorica vetését. A csapadék viszont már nagyon hiányzik a földeknek.

Mauthner Ilona

Kocsis János bátai gazdálkodó már vetné a tavaszi árpát, ha nem kellene várni traktorhoz alkatrészre, a vetőmagot már megvette.

Fotó: Makovics Kornél

Idén szokatlanul korán, március elején elkezdték a vetést a gazdák. Egyelőre borsó és tavaszi árpa kerül a talajba. Emellett fejtrágyázzák az őszi vetéseket és műtrágyáznak is.

Dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök elmondta, a talaj hőmérséklete a vetéshez megfelelő, ami akár a kukoricának is jó lenne, de vélhetően még április közepéig lehűl majd a levegő, vele a talaj is, a hideget viszont a kukorica nehezen viseli. Így ennek a növénynek a vetésével még várni kell legalább március végéig. A borsó és a tavaszi árpa viszont már a földbe kerülhet.

Példátlanul meleg volt a február

Ami a meteorológiai adatokat illeti, januárban a havi átlaghőmérséklet plusz 2,7 fok volt. A huszonöt éves átlag viszont 1,3 fok. A február még melegebb volt, az átlaghőmérséklet plusz 9,8 fok lett idén, a 25 éves átlag 3,5 fok, vagyis közel háromszorosa az ideinek.

A hőmérsékleti adatokat elemezve még soha nem volt ennyire meleg a február mint az idén, mondta dr. Gabi Géza. Idén februárban 11 napon keresztül volt plusz 15 foknál magasabb a hőmérséklet. Eddig a legmelegebb február 2009-ben volt, akkor az átlaghőmérséklet 6,6 fok volt. Tavaly 4,5 fok.

Csapadékból viszont kevés jutott, januárban 29, februárban 17 milliméternyi hullott, és ez a mennyiség sem egyszerre, hanem 1-2 milliméterenként.

Kiszámíthatatlan az időjárás

Hauszknecht Ferenc szekszárdi gazdálkodó elmondta, ők majd március végére időzítették a tavaszi vetést, mivel borsót, árpát nem terveztek, így majd a napraforgóval és a kukoricával kezdik a tavaszi munkát. Elsimították a vetésre váró földeket, ők úgy ítélték meg, a talaj jó minőségű, még nem száraz. Igaz, ők évek óta nem szántják a szántóföldet. Ugyanakkor jól jönne a csapadék, hiszen mi sem bizonyítja jobban, hogy szárazság van, mint az, hogy a sárpilisi árkok üresek, nem áll bennük víz. Ez ugyanis belvizes terület szokott lenni tavasszal.

Hauszknecht Ferenc hozzátette, nagyon kiszámíthatatlan az időjárás. Amikor a 90-es években elkezdtek gazdálkodni a családdal, még lehetett tervezni, az időjáráshoz igazodni. Ha akkor ilyen szeszélyes lett volna az időjárás mint most, rögtön belebuktunk volna a gazdálkodásba, tette hozzá.

Már vetnék a tavaszi árpát

Kocsis János, fiatal gazdálkodónak Báta határában vannak földjei, szántók és szőlőültetvény. Már vetnék a tavaszi árpát, a vetőmag is megvan, de három traktoruk is javításra vár, így kicsit csúsztatják a munkák kezdetét. Idén az árpa mellé napraforgót, kukoricát és szóját terveznek vetni. Az árpa a saját állataiknak lesz takarmány, a többi termény egy részét értékesíteni szeretnék majd.

Úgy tűnik, a vetőmagok ára olcsóbb lett, ami előre vetíti – mondta a fiatal gazdálkodó –, hogy a felvásárlási árak sem lesznek magasak. Ennek megfelelően próbálnak meg gazdálkodni, vagyis a műtrágyán, a talajmunkákon. Nagyon megdrágultak az alkatrészek is, ami a traktorokhoz kell, több százezer forintba kerül a legkisebb javítás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!