Teol.hu videó

2024.04.22. 11:40

Szakértő: hihetetlen, ami Ribányi Józsefnek sikerült Brüsszelben (videóval)

Elképesztő, szinte példa nélküli eredménynek nevezte a Régiók Európai Bizottságának szakértője azt, hogy a Ribányi József által kidolgozott, a geotermikus energia helyi szintű felhasználhatóságát vizsgáló véleményt egyhangúlag szavazta meg szerdán a testület.

Bencze Péter

Kyriakos Gialoglou, az RB Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának szakértője – portálunk érdeklődésére – azt mondta – szinte példa nélküli, hogy a testület egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadjon el egy véleményt. Hozzátette: mindez azt mutatja, hogy a geotermikus energia önkormányzati szintű felhasználhatóságát kutató vélemény olyan megállapításokat tartalmaz, amelyek az Európai Unió valamennyi tagállama számára fontosok és hasznosak, és amelyek hatékonyan járulnak hozzá a kontinens energiafüggetlenségének eléréséhez.

Áttörés előtt a geotermikus energia felhasználása. A képen balról jobbra Pálmai Zsolt, Ribányi József, Kyriakos Gialoglou. fotó: Bencze Péter

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a Régiók Európai Bizottsága szerdán délután egyhangúlag szavazta meg azt a véleményt, amelyet Ribányi József, a Tolna Vármegyei Közgyűlés tagja állított össze, és amely a geotermikus energia önkormányzati hasznosíthatóságának lehetőségeit vizsgálta.

Tamásiban már bizonyított

A politikus a voksolás után azt nyilatkozta, a vélemény kidolgozásában döntő szerepe volt annak a ténynek, hogy Tamásiban, még az ő polgármesteri mandátuma idején kezdték el kialakítani a jelenleg is üzemelő, geotermikus energiát használó távfűtési rendszert.

Amint a politikus korábba fogalmazott: 

A geotermikus energiában hihetetlen lehetőségek rejlenek az energiabiztonság biztosítása, a megújuló energia részarányának növelése és a megfizethető energiaárak lehetővé tétele terén. Mindemellett nagyobb energiafüggetlenséget eredményezhet a helyi és regionális önkormányzatok számára.

Az önkormányzati tulajdonban levő hálózatot európai uniós támogatással hozták létre, majd 2015-ben üzembe is állították. A geotermikus távfűtés pedig a mai napig üzemel, ami az évek alatt így rengeteg szén-dioxidtól mentette meg a légkört – zárta gondolatait Ribányi József.

Portálunk helyszínen, Brüsszelben készített videós összefoglalója itt tekinthető meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!