Horányi György

2017.09.22. 07:00

Harmadik kötete kiadására készül a paksi cetliköltő

Hívő, költő, vállalkozó. Az élő istenkapcsolat fontosságát hirdető, világítástechnikai üzleteket működtető, harmadik kötete kiadására készülő Horányi György 70 éves. Egy bonyolult kor bonyolult személyisége.

Wessely Gábor

S lőn világosság. Horányi György már rátalált a fényre. Kétszer is. Először, amikor világítástechnikai eszközök forgalmazásával kezdett foglalkozni. Másodszor, amikor megtért, Jézust követő, élő istenkapcsolattal bíró – de egy felekezethez sem tartozó – emberré lett. Hetvenéves, kétgyermekes, hétunokás paksi hapsi, aki, miközben lámpaboltot működtet Szegeden, Békéscsabán, Budapesten és Pakson, verseket ír. Most készül a harmadik kötete megjelentetésére.

Szép helyen lakik. Udvarából, házából rálátni a paksi Dunakanyarra. De nem egy otthonülős, elmerengős alkat. Inkább nyüzsgő, tervező, szervező, tenni vágyó. Volt tanító, népművelő, kollégiumigazgató, mígnem a rendszerváltáskor családi vállalkozásba kezdett: autóvillamossági szerelvényeket forgalmazott, hét négyzetméteren. Aztán egy negyven négyzetméteres üzletet béreltek, ahol már a lámpa volt a fő árucikk, s mikor azt is kinőtték, egy kétszáz, majd egy háromszáz négyzetméteres áruházba költöztek. Ez utóbbi már saját tulajdon volt.

Bővült is, szűkült is a cég, a gazdasági fellendülés, megtorpanás, válság és újrazizzenés közepette. Boltokat nyitott és zárt Tolnán, Szekszárdon, Kalocsán. Ma, azt mondja, kemény a piaci verseny, nehéz megfelelő alkalmazottakat találni, de még állják a sarat.

Nagykereskedelmi részlegük, webáruházuk is van. És hogy jön ide a líra? Az idő hozta meg.

Tinédzserkorát végigverselte, aztán következett röpke 40-45 évnyi csend, s 65 évesen, 2012-ben verssel lepte meg a feleségét a házassági évfordulójukon. Még abban az esztendőben megjelent első kötete, az Egyenes úton, amit testvére, Péger József illusztrált. (Azért nem azonos a vezetéknevük, mert nem egy családban nőttek fel.) A második kötete, a Hazafelé, 2015-ben látott napvilágot, az unokái, Horányi Hanna és Dominika illusztrációival. Ebbe már prózai művek is kerültek. S most rendezi sajtó alá a harmadik könyvét, melynek bemutatója novemberben lesz.

Igyekszik minél több időt szentelni az irodalomnak. Publikál a Paksi Tükörben és több antológiában. Ötletgazdája és elindítója volt a Paksi Irodalmi és Művészeti Kávéháznak, mely legközelebb szeptember 29-én várja az érdeklődőket az Erzsébet Kávéházba, Cseke Klári műsorára.

Szereti a szabadságot, az önállóságot Horányi György. A vállalkozói világban ez természetes, az írói léttől sem idegen, ám a hitéletben nem épp szokványos. Szerinte azonban nem a felekezethez való tartozás a lényeg, hanem a személyes istenkapcsolat. „Ne a lelkipásztorok közvetítsenek, ne a vallási vezetők higgyenek helyettem!” – mondja. Írásai a szakrális művektől a groteszkig sokfélék. Röpke gondolatait lefirkantja, s később kibontja, versekké, kisprózákká formálva azokat. Cetliköltőnek tartja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!