vénasszonyok nyara

2018.09.11. 11:30

Most kell feltöltődni az őszi-téli, kevésbé barátságos időkre

Egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, holnap már kánikulai melegre számíthatunk, és a harminc fok körüli nappali hőmérséklet egészen a hét végéig kitart.

Mácz Katalin

Fotó: Makovics Kornél

A meteorológiai nyár végével sem kell lemondani a szabad vízi fürdőzésről. A szálkai tó vize még mindig 24 fokos. Pálfi János, a strand üzemeltetője elmondta, a szezonnak ugyan vége, ezért a szolgáltatások, mint például a büfé, már nem elérhetők, de a kapuk még nyitva állnak a csobbanni vágyók előtt. Ezzel a lehetőséggel hétvégén is sokan éltek. Domboriban 23 fokos a víz. Wusching Gábor, a strand üzemeltetéséért felelős Fatodi Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy itt is sokan mártóznak, úszkálnak még. Hozzátette, a vizesblokk szeptember eleje óta nem üzemel, ha azonban egy nagyobb csoport előzetesen bejelentkezik, akkor kinyitják, és személyzetet is biztosítanak. A konténeres illemhelyiség, a közkutak és a zuhany viszont jelenleg is működik. Kérdésünkre elmondta, a felújítások kilencvenkilenc százaléka már befejeződött, annak előnyeit a következő szezonban már élvezhetik a Domboriba látogatók.

A Balaton tegnap 22 fokos volt, a Duna vize már kissé hűsítőbb, 20–21 fok körül alakul. Annak, aki nem ragaszkodik a termálvízhez, a héten tehát még érdemes kihasználnia a harminc fok körüli nappali csúcshőmérsékleteket.

Hétvégére is nyugodtan lehet szabadtéri programokat szervezni. Meleg, napos, késő nyárias idő ígérkezik. Azzal azonban érdemes számolni, hogy szombattól már növekszik a csapadékhajlam. Addig azonban egyre melegebb – afrikai eredetű – léghullámok érkeznek fölénk. A változást okozó frontok még hosszú ideig elkerülik a térséget. Az éjszakák jelentős felfrissülést hoznak, helyenként tizenöt fok alá csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat orvosmeteorológusai szerint a derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotra, a hangulatra, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van, ezért érdemes a száraz időt kihasználni, és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni, feltöltődni a kevésbé barátságos időkre.

 

Áldás a vénasszonyok nyara, nemcsak nekünk, a szőlőnek is

Szeptemberben még gyakran tapasztalható nyarat idéző időjárás, amit a köznyelv „vénasszonyok nyara” vagy „indián nyár” néven emleget. Az elnevezés pontos eredete bizonytalan. Rázsi András meteorológus a Magyar Földrajzi Társaság ismeretterjesztő lapjában azonban megerősítette, a mért adatok alapján valóban jellemző a szeptemberre, hogy kevésbé csökken a levegő napi átlaghőmérséklete, mint például augusztus huszadika után, vagy később, októberben.

A vénasszonyok nyara nem csupán a hangulatnak tesz jót, hanem jelentős erőforrás is. Ebben az időszakban érik a szőlő, aminek szüksége van még a magasabb hőmérsékletre ahhoz, hogy Márton-napkor kiváló minőségű újbort lehessen kínálni a libacomb mellé. Rázsi András úgy fogalmazott, a vénasszonyok nyara nélkül talán meg sem honosodott volna a szőlőtermesztés hazánkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában