Teol.hu videó

2024.04.08. 12:52

Idén kimaradt a tavasz, nyáriasan meleg marad az idő (videó)

Úgy tűnik idén minden rekord megdől, már ami az időjárást illeti. A február az elmúlt ötven év legmelegebbje volt, hasonlót mondtak a márciusról is, majd április elején beköszöntött a nyár. Átugrottuk a tavaszt. A gyümölcsfák pár nap alatt levirágoztak, akárcsak a tulipán vagy az orgona, ami egy normális évben május elején szokott nyílni. A játszóterek megteltek gyerekes családokkal.

Mauthner Ilona

Mindenki örül a hirtelen jött nyárnak

Fotó: Mártonfai Dénes

Rekordokat döntött a tavasz

Az idei március középhőmérséklete országos átlagban 9,5 fok volt, ami 3,7 fokkal haladja meg az 1991–2020 közötti évek átlagát, közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján. Hozzátették, hogy a hónap végi néhány napos nyárias idő körülbelül egy fokkal emelte meg a hónap középhőmérsékletét, ami így végül 0,4 fokkal meghaladta a 2014-es márciusi értéket is, és amivel a legenyhébb március lett 1901. óta.

Március 31-én a napi középhőmérséklet országos átlaga meghaladta a 18 fokot, de már előző nap is 17,5 fok volt. Ilyen magas országos napi átlagok márciusban a 20. század eleje óta nem fordultak elő Magyarországon.

Fűtés helyett a klímát kell bekapcsolni

A rekordmeleg február és átlag feletti március után az április júliusi meleggel kezdődött, a hőmérséklet az országban több helyen is átlépte a 30 fokot – emlékeztet közleményében a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete. Ezzel új országos rekord született, soha korábban ilyen meleget nem mértek még ezen a napon. Korábban is voltak közelítőleg ilyen meleg tavaszkezdetek, de egyre aggasztóbb, hogy az elmúlt 15-20 évben minden harmadik tavasz rekordmeleg időszakokat mutat.

Hozzáfűzik, hogy idén a nyári napok – ezek a 25 fok feletti napok – száma az átlagnál magasabb lehet tavasszal, májusban pedig már kora nyári hőhullámokra is számíthatunk, ennek nyolcvan százaléknál is magasabb a valószínűsége. 

Ami az egy hetes előrejelzést illeti, az előrejelzések szerint a héten végig marad a szokatlanul meleg idő, legközelebb a jövő héten kedden várható eső és tíz fokos lehűlés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában