bűnmegelőzési konferencia

2018.11.14. 07:00

Az első félévben is tovább csökkent a lakásbetörések száma

Ülést tartott kedden a Tolna Megyei Bűnmegelőzési tanács. A megjelenteket Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. A vagyon elleni bűncselekmények alakulásának tendenciáiról, illetve a megelőzésről hozott intézkedésekről tartott előadást Szabó Zoltán, megbízott bűnügyi főkapitány-helyettes.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Mint Szabó Zoltán elmondta, az első félévben némiképp nőtt a bűncselekmények száma az előző év hasonló időszakához képest, de az emelkedés két sorozat-bűncselekményből adódik. Ugyanakkor már 2017-ben a csökkent a betöréses lopások és lakásbetörések száma. Korábban a külterületek voltak a veszélyeztettek, az ott elért eredményeket meg kellett tartani, és ezt követően a városban elszaporodott lakásbetöréseket és a gépjármű-feltöréseket kellett visszaszorítani. Első sorban rendészeti intézkedéseket tettek, például fokozták a járőrszolgálatot és átalakították a járőrözési útvonalakat a veszélyeztetett településrészekre irányítva a rendőröket. A megyei és országos koordináció is hozzájárult az eredményekhez. Figyelmet fordítottak a bűnmegelőzésre együttműködve a polgárőrséggel és az önkormányzatokkal. Eredményesek a bűnmegelőzési programok, a nyaralókártya, a Várvédő program és a média bevonása bűnmegelőzésbe.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke egyebek közt elmondta, hogy a polgárőrség elsősorban a közterületeken járul hozzá a bűnmegelőzéshez, a lakosság szubjektív biztonságérzetének az erősítéséhez. Felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt hatszázezer volt az éves regisztrált bűncselekmények száma, ami ma már kétszázhúszezer körül mozog. Hozzátette, hogy 2010-hez képest pedig ötven százalékkal csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, köszönhetően többek között a polgárőrség tevékenységének is. Jelenleg hatvankétezer polgárőr tevékenykedik az országban, több mint kétezer egyesületben, ami azt is jelenti, hogy ezerháromszáz, főként kistelepülésen még nincs jelen a polgárőség. Baranyában például kétszáz faluban nincs egyesület. A polgárőrök évente kilencmillió szolgálati órát teljesítenek, ami azt jelenti, hogy körülbelül tizenötezer rendőr szolgálati óráját váltják ki. Hozzátette még, hogy a polgárőség a közterületi bűnmegelőzés zászlóvivője, a polgárőrök a bűnmegelőzés utcai harcosai.

Horváth Zsolt, Dunafödvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a lakosság aktívabb közreműködése hatékonyabbá tehetné a bűnmegelőzést és bűnüldözést.

Építészeti eszközökkel

Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel tárgykörben tartott előadást dr. Molnár István Jenő, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezető-helyettese. Mint elmondta, a személyek és tárgyak elleni erőszak sokkal ritkább azon helyeken, ahol emberek vannak a közelben. Ez segíti a közvetlen közbelépést, csökkenti a bűntett mértékét, módot ad arra, hogy hivatalos segítséget kérjenek, a bűntett felderítését és a tettes elfogását. Összességében növeli a lakosság biztonságérzetét. Ehhez olyan épületekre van szükség amelyekből kilátni a közterületekre, mert így megvalósul az úgynevezett közösségi kontroll, az emberek mindennapi tevékenységük folyamán valósítják meg az ellenőrzést, amely nem igényel sem személyi sem anyagi erőforrást. A terület határainak kijelölése segít kiszűrni a jogosulatlanul ott tartózkodókat, emellett elősegíti a tulajdonosi felelősségérzet kialakulását is. Fontos ennek a más országokban már bevált bűnmegelőzési módszernek a megismertetése.

Tegnap első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezték meg a Szolgálati kutyák összevont képzését is Szekszárdon. Erről bővebben IDE kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában