ítélet

2019.01.10. 14:00

Drogot árult a Mama, és felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek új, pszichoaktív anyag kínálásával, átadásával elkövetett visszaélés bűntette elkövetése miatt két év börtönre ítélt egy 60. évében lévő nőt a Szekszárdi Járásbíróság.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A büntetés végrehajtását a bíróság öt évre felfüggesztette és a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy ha a próbaidő öt éve alatt nem követ el bűncselekményt, akkor ezen elítéléséről nem kell számot adnia, azaz büntetlen előéletű marad.

Meg kell fizetnie viszont az eljárás során felmerült közel két és félmillió forint bűnügyi költségből mintegy 400 ezer forintot. Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott szakközépiskolát végzett, többféle szakképzettsége is van, az eljárás ideje alatt munkaviszonyban állt, hat unokája közül egyiket szinte kizárólag ő gondozza. Egészségi állapota megromlott, többféle betegségben is szenved. Az asszony a nyomozás során részben, a tárgyaláson azonban teljes körűen beismerte bűnösségét. A bíróság ezért jegyzőkönyvbe foglalt végzésével a beismerő nyilatkozatot elfogadta, mivel az abban foglaltakat az eljárás iratai megnyugtatóan alátámasztották. A vádlott a tárgyalásról is lemondott.

A vádlottat „ügyfélköre” főként Mama néven ismerte, és a szokásos gyakorlat az volt, hogy mobilszámát felhívták egy közeli telefonfülkéből, s leadták a megrendelést. Ezt követően nemsokára a vádlott lehozta a kutyáját sétáltatni és közben gazdát cserélt a zacskóba, vagy alufóliába csomagolt úgynevezett új, pszichoaktív anyag. Arra is volt példa, hogy a vevők felmentek a lakásba, és ott vették át a kábítószert, amelyből cigarettát sodortak és ekként fogyasztották el. A szintetikus kannabinoidok leggyakrabban herbálként, vagy biofű néven kerülnek illegális forgalomba, de ZEN-ként is emlegetik. Az eljárás során felderített fogyasztók ellen szabálysértési eljárás indult. A vádlottnak tudomása volt arról, hogy vásárlói között vannak 18 év alatti fiatalok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában