speedmarathon

2019.04.03. 18:10

Éjjel nappal, negyvenkét helyen mértek, mérnek

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Huszonnégy órás közúti ellenőrzés volt az egész ország területén szerda reggel hat órától csütörtökön reggel hatig. A TISPOL, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata szervezésében Európa sok országában került sor ugyanilyen akcióra, amelynek keretében a járművek sebességét ellenőrizték.

A Speedmarathon elnevezésű akcióban Tolna megyében a 24 óra alatt 42 felállítási helyen mérték az autók sebességét (a helyszínek korábbi cikkünkben). A helyszíneket a rendőrség nyilvánosságra hozta. Az ellenőrzésben összesen 51 rendőr vett részt. Kérdésünkre Megyeri Zsolt alezredes, a megyei közlekedésrendészeti osztály vezetője elmondta, hogy egy-egy ilyen akció visszatartja a gyorshajtókat, már csak azért is, mert az autósok figyelmeztetik egymást. A hatás azonban csak ideig-óráig érvényesül, mert aki nem jogkövető az később ismét gyorsít. Más szabálytalanságokat sem néznek el.

Mint ismeretes, az objektív felelősség körébe tartozó ügyeket Vas megyében bírálják el, azonban azok a szabályszegők, akiket a rendőrök az ellenőrzés során megállítanak, legyen az kisebb vagy nagyobb mértékű gyorshajtás, akkor vagy közigazgatási, vagy helyszíni bírság megfizetésére számíthatnak. A helyszíni bírság 5 öt és 50 ezer forint között lehet, ez rendőri mérlegeléstől függ. A közigazgatási bírság fixösszegű, amely 30 és 300 ezer forint között mozog, a gyorshajtás mértékétől függően. Ezen esetekben a rendőrnek nincsen mérlegelési lehetősége az összeg tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában