bírósági ítélet

2019.07.03. 14:00

Gondatlanul okozott halálos balesetet

Halálos baleset gondatlan okozása vétség miatt ítélt el egy 63. életévében lévő férfit két év négy hónap fogházbüntetésre a Szekszárdi Járásbíróság.

Ihárosi Ibolya

Fotó: TEOL

A férfit négy évre eltiltották ezen kívül a közúti járművezetéstől. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását négy évi próbaidőre felfüggesztette. A vádlott köteles megfizetni az eljárás során felmerült valamivel több mint 364 ezer forint bűnügyi költséget. A büntetlen előéletű férfi nyugdíjba vonulása előtt hivatásos autóbuszvezetőként dolgozott.

A vádlott 2017. november 8-án hajnalban menetrend szerinti autóbuszt vezetett, amikor Tolnát elhagyva a közlekedési jelzőtáblát figyelmen kívül hagyva, nem állt meg, és nem adta meg az elsőbbséget a 6-os számú főúton Szekszárd felől Paks irányába haladó személyautónak. Ennek következtében a mintegy 90 kilométer/óra sebességgel haladó személygépkocsi az autóbusz bal oldalának ütközött. Az autós nem lépte túl a megengedett sebességet, a szakértő szerint az ütközés féktávolságon belül történt.

A baleset következtében a személyautó vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét a gyors orvosi beavatkozás sem menthette volna meg. A biztonsági övet nem használta. A szakértő szerint a sérülések elhelyezkedését és a baleseti mechanizmust figyelembe véve a biztonsági öv használata esetén a halálos következmény elmaradhatott volna. A baleset bekövetkezésében műszaki hiba nem játszott közre.

A személyautó egyik utasának sérülései maradandó fogyatékossággal gyógyultak. A másik utas is súlyos sérüléseket szenvedett. Egyikük állapotában sem várható változás. Mindketten használták a biztonsági övet. A vádlott beismerte bűnösségét, s megbánó magatartást tanúsított. Az ügyész fellebbezése miatt az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában