portré

2020.01.26. 11:30

Szilárd elvek vezérlik az új paksi kapitányt

Az új paksi rendőrkapitány vezetői alapelvei közé tartozik a tisztelet és a bizalom, ugyanakkor megköveteli a pontos, fegyelmezett, kitartó munkát, de tisztában van a vezetői gondoskodás jelentőségével is.

Ihárosi Ibolya

Fotó: TN

Nem készült gyerekkora óta rendőrnek Végh Lajos rendőr ezredes, aki január elseje óta Paks megbízott rendőrkapitánya. Mezőgazdasági szakiskolába járt, majd az érettségi után Drávaszabolcson volt határőr, ahol többször is közös szolgálatot látott el a helyi körzeti megbízottal és megtetszett neki a rendőri pálya. A leszerelést követően rövid kitérő után 1991 májusában jelentkezett a rendőrség állományába, s ettől kezdve karrierje töretlenül ívelt felfelé.

Végh Lajos, Paks rendőrkapitánya Fotó: TN

Őrmesterként kezdte a Szekszárdi Rendőrkapitányság Járőr Alosztályán, majd többféle képzést követően a bűnügyi osztály vizsgálati alosztályára került, ahol közelebbről is megismerkedett a bűnügyi területtel. Ott 1998-ig szolgált, majd a Dombóvári Rendőrkapitányságra került, ahol hét évet töltött bűnügyi osztályvezetőként. 2006-ban került a megyei főkapitányságra, 2007-től kapitányságvezetői kinevezéséig pedig visszakerült a Szekszárdi Rendőrkapitányságra, ahol a vizsgálati osztályt vezette. 2013 decemberétől városi rendőrkapitányként szolgált szülővárosában, Dombóváron.

Négy éve él párkapcsolatban, együtt nevelik párja lányát, aki az idén érettségizik a palánki Csapó Dániel középiskola rendészeti szakgimnáziumi osztályában. Az ő lánya 21 éves, végzős a kaposvári főiskolán.

Pakson az első napokban megismerkedett a kapitányságon dolgozók egy részével, elsősorban azokkal a vezetőkkel, akikkel a továbbiakban közösen végzik a munkát. Sőt, magát az épületet is meg kellett ismernie. Első intézkedésekről azért nem tud beszámolni, mert sürgősen megoldandó problémák nem merültek fel. Kiemelte, hogy változtatásokat nem is tervez, mert az elődje, dr. Kuti István összeszedett, jól működő, magas színvonalú szakmai munkát végző kapitányságot hagyott maga mögött. Vezetőtársai és nyilván a többi munkatársa is jól felkészült szakemberek.

Arra a kérdésre, hogy melyek a vezetői alapelvei, elmondta, hogy ezek a tisztelet és a bizalom. Kölcsönös tisztelet nélkül, ezt, de nyilván semmilyen más, együttműködést követelő munkát sem lehet végezni. A bizalom pedig mindaddig mindenkinek jár, amíg ki nem derül, hogy valaki méltatlan rá. Ugyancsak hangsúlyozta a rend és a fegyelem jelentőségét, hiszen a rendőri munkát nem lehet „hebehurgya módon” végezni, már csak azért sem, mert emberi sorsok és a lakosság biztonsága múlik a munkájukon.

Barátságos, vidám embernek ismerik, egyszer mégis azt írták róla, hogy szigorú főnök. E megállapítást annyiban árnyalta, hogy inkább következetes vezető, aki megköveteli a pontos, fegyelmezett, kitartó munkát, de tisztában van a vezetői gondoskodás jelentőségével is. A Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán új kihívások elé néz a rendőrkapitányság. Mint Végh Lajos elmondta, ezzel kapcsolatos munkák már most is folynak a területen. Új helyzet lesz azonban, ha több ezer ember megjelenik a városban az új erőmű építése miatt. Nem elsősorban a létszámbővítés a fontos kérdés, hanem az, hogy az erőket az éppen megoldandó feladatra koncentrálják, vélekedik a rendőrkapitány. Ugyanakkor meggyőződése, hogy a Paksi Rendőrkapitányság nem marad egyedül az új helyzetben, számíthatnak a főkapitányság és más rendészeti szervek közreműködésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában