Igazolást hamisított

2020.02.20. 14:00

Diákcsínynek látszik, de valójában bűncselekmény

Bizonnyal sok fiatal nem tudja, hogy az iskolakerülést „igazoló” meghamisított orvosi papír felhasználása bűncselekmény.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Az ügyben szereplő fiatalkorú fiú rovásán azonban ennél több van. Ezt megelőzően a bíróság ugyanis egy év próbára bocsátotta, ő azonban ennek ideje alatt újabb bűncselekményeket követett el, így az akkori ügye is „beleszámít” a jelen ítéletbe.

A fiatalembert a folytatólagosan elkövetett lopások mellett a hamis magánokirat felhasználása és zaklatás miatt is elítélte a Tamási Járásbíróság. Mindezekért 160 óra közérdekű munkát kapott, amit szabad idejében, ingyen köteles elvégezni. Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. A vádlott a bíróság előkészítő ülésén teljes körű beismerő vallomást tett és a tárgyalásról is lemondott. Mivel vallomása egybeesett a vádiratban foglaltakkal, ezt a bíróság el is fogadta.

A vádlott korábban nevelésbe vétel alatt állt, majd 2019 tavaszán visszaköltözhetett a családjához. Rövid időt az apjánál töltött, majd a barátnőjéhez költözött. Középiskolai tanulmányait abbahagyta, de egy OKJ-s tanfolyamon szakképesítést szerzett. Alkalmi munkából él, úgynevezett napi bejelentéssel a mezőgazdaságban dolgozik. Barátnője családjánál havi rendszerességgel hozzájárul a kiadásokhoz.

Az interneten fenyegetőzött

A vádlott egy alkalommal késve érkezett be az órákra. Távolmaradását olyan orvosi igazolással akarta kimenteni, amelyen meghamisította a dátumot, amit az osztályfőnöke észrevett, majd ellenőrzött. A gyermekotthon igazgatója a fiút is tájékoztatta az osztályfőnökkel folytatott beszélgetésről, amelyből kiderült, hogy előző nap járt orvosnál. Lebukása miatt a fiatalkorú vádlott igencsak feldühödött, ezért még ugyanazon a napon délután az interneten, álnéven, azzal fenyegette meg osztályfőnökét, hogy „kicsinálom a családod a mai telefonért”. A sértett a fenyegetést komolyan vette, ezért még aznap feljelentést tett, illetve magánindítványt terjesztett elő.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában