Balesetmegelőzés

2021.04.07. 15:00

A biztonsági öv volt a fókuszban húsvétkor

A rendőrök az ünnepi hosszú hétvégén, a balesetek megelőzése érdekében ezúttal a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték a megye útjain.

TEOL

Debrecen, 2021. március 9. Fokozott közúti ellenõrzés az egyik helyszínen Berettyóújfaluban a Népliget utcában 2021. március 9-én. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Seatbelt elnevezésû programjához csatlakozva az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatát figyelik országszerte a rendõrök. Az egyhetes akcióban elsõsorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát ellenõrzik. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A korábbi években a megszokott gyakorlat az volt, hogy húsvét idején a rendőrség az ittas járművezetők kiszűrésére koncentrált. Ilyenkor a baleset-megelőzési munkatársak Tolna megyében figyelemfelhívó kampányt indítottak, melynek során az ittas járművezetés veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az elmúlt években az ittas sofőrök által okozott balesetek száma csökkent, ami azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés kiemelt veszélyességével.

Az idei évben a húsvéti hosszú hétvége alkalmával a koncentrált ittasság ellenőrzés helyett a rendőrök a passzív biztonsági rendszerek – a biztonsági öv, a bukósisak és a gyermekbiztonsági rendszer – használatának ellenőrzésére koncentráltak. Tolna megye teljes területén találkozhattak az emberek fokozott rendőri jelenléttel az utakon.

A hosszú hétvége alatt az egyenruhások összesen 46 személlyel szemben szabtak ki közigazgatási bírságot a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, súlyos közlekedési szabálysértés elkövetése miatt pedig hét feljelentést tettek – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában