nem jogerős

2021.05.04. 07:00

Milliókat kaszáltak, miközben másokat kórházba juttattak

Egy kábítószer-kereskedő hálózat öt tagjával szemben indult büntetőügyben, hosszú bizonyítási eljárás után hirdetett nemrég ítéletet első fokon a bíróság.

Ihárosi Ibolya

Kecskeméti Törvényszék, P.D. emberölés, kifosztás, kábítószer birtoklás tettében indított tárgyalás. 20210422 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

A kábítószer-kereskedői hálózatot az I. rendű vádlott vezette, aki 2017-ben és 2018-ban rendszeresen értékesített a II. rendű és a III. rendű vádlott, valamint az ő felesége, a IV. rendű vádlott részére kábítószert és új pszichoaktív anyagot. A dílerek a megvásárolt anyagokat közvetlenül a fogyasztóknak adták el, kivéve a II. rendű vádlottat, ő az új pszichoaktív anyagok egy részét tovább értékesítette egy aldílernek, az V. rendű vádlottnak.

Az eladott anyagok egy része marihuánát tartalmazó növényi anyag, másik része „speed” és „extasy” tablettaként ismert amfetamin származék, illetve „kristály” fantázianevű por, valamint „zen”, „biofű” néven ismertté vált cigaretta-alapanyag volt. A vádlottak az évek során több millió forint haszonra tettek szert. A fogyasztók közül voltak akik a megvásárolt szertől rosszul lettek, elájultak, kórházba kerültek.

A II. rendű vádlott mindezeken túlmenően 2017-ben befogadott a saját ingatlanába egy lányt prostitúció ellenében. A szolgáltatást a vádlott az interneten hirdette, a prostitúcióra a saját lakásában vagy autókban került sor. A lánynak a szolgáltatásért kapott pénzt át kellett adnia a vádlottnak a lakhatásért, élelemért és kábítószer­ért cserében.

Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számának alakulása Magyarországon, az elmúlt öt évben (MTI-grafika)

Az eljárás során az I. rendű, a III. rendű és a IV. rendű vádlott ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Őket a bíróság távollétükben ítélte el. Az I. és a II. rendű vádlottat bűnösnek mondták ki bűnszövetségben, társ­tettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében. Ezen túlmenőn a II. rendű vádlottat garázdaság, testi sértés, kitartottság és kerítés miatt is vétkesnek találták. A bíróság 8-8 év fegyházra ítélte őket. A III. rendű, IV. rendű és V. rendű vádlottakat szintén bűnösnek találták bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, ezért 5-5 év börtönre ítélték őket.

A tárgyalásra szabadlábon érkezett II. rendű és V. rendű vádlottat a bíróság az ítélethirdetést követően letartóztatásba helyezte, így azonnal büntetés-végrehajtási intézetbe szállították őket. Ezen döntés ellen szintén fellebbezéssel éltek. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbeztek. A távollévő vádlottak esetében az ítélet kézbesítése hirdetmény útján történik.

Az eljárás másodfokon, a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik – tájékoztatta portálunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában