Vádirat

2021.09.22. 20:00

Eltörte csecsemője karját, mégsem vitték azonnal orvoshoz

Gondatlanságból eltörte csecsemője bal felkarját a fiatalkorú anya, de nem vitték azonnal orvoshoz, mentőt a gyerekorvos hívott. A segítségnyújtás elmulasztásával az apát is vádolja az ügyészség. A babát ideiglenesen nevelőszülőknél helyezték el.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Védekezésre képtelen személy sérelmére gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának, a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt emelt vádat egy fiatalkorú, 17 éves anya ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség. Élettársát, a 34 éves férfit segítségnyújtás elmulasztásának a segítségnyújtásra egyébként is köteles által elkövetett bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint az anya 2020 július végén öltöztetés közben gondatlanságból eltörte az akkor mintegy két hónapos, élettársával közös fiúgyermekük bal felkarját. A csecsemőnek okozott sérülés súlyos, szövődménymentes esetben három hét alatt gyógyul. A vádlottak augusztus elsején már észrevették, hogy a csecsemő bal karját nem mozgatja, felkarja kifejezetten duzzadt, fájdalmas volt, a gyerek sokat sírt, azonban a csecsemőt hétvégén mégsem vitték el orvoshoz.

Az anya augusztus 3-án, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor ment a csecsemővel a gyermekorvoshoz, aki azonnal a szekszárdi kórház gyermekosztályára utalta a gyereket, az anyának pedig felajánlotta, hogy mentőt hív. A fiatalkorú nő ezt nem fogadta el arra hivatkozva, hogy előbb értesíti vidéken dolgozó élettársát, akivel majd intézik a kórházba szállítást. A gyermekorvos felhívta a vádlott figyelmét, hogy a pontos diagnózishoz és az ellátáshoz mielőbbi további orvosi vizsgálatokra van szükség.

Délelőtt, fél 11 óra körül a gyermekorvos kérésére az illetékes védőnő felkereste a vádlottat és látta, hogy anya és a gyermek még mindig otthon várják a másik vádlott hazaérkezését. Ezt követően az orvos azonnal mentőt hívott.

Mivel a vádlottak sérült gyermeküket nem vitték időben orvoshoz, és nem biztosították számára a mielőbbi szükséges egészségügyi ellátás lehetőségét, ezzel elmulasztották a tőlük elvárható segítség nyújtását. A gyámhatóság ezt követően a gyermeket ideiglenes hatállyal nevelőszülő gondozásában helyezte el, egyben megállapította, hogy a szülők gondozási, nevelési joga az ideiglenes elhelyezés időpontjától szünetel.

A járási ügyészség a fiatalkorú vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben próbára bocsátás és pártfogó felügyelet alkalmazását, míg élettársa, a felnőtt férfi esetében közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában