rendőrségi felhívás

2021.12.08. 11:25

Óvatosan az utakon, sok balesetet okoznak a vadak Tolnában

A vadveszély egész évben problémát jelent az utakon közlekedőknek. A vadriasztósíp is segíthet a váratlan találkozások elkerülésében – hívta fel a közlekedők figyelmét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

3d rendered illustration of a deer infront of a car

3d rendered illustration of a deer infront of a car

olna megyében az év első tizenegy hónapjában az anyagi káros balesetek több mint tizenhat százaléka vadelütéses baleset volt. Hét olyan eset is történt, amikor sérüléssel végződött a vaddal történő találkozás. Két autós súlyosan, öten pedig könnyebben sérültek meg, amikor járművükkel vadat ütöttek el.

[eadvert]

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem és a óvatosság fokozása, illetve a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „Vigyázat, vad!” táblával jelölnek meg. Ezeket a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

Fontos tudni, hogy vad észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp is, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol ezt – a fent említett – veszélyt jelző tábla is jelzi! Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

A közleményben a a rendőrsé arra is felhívja a figyelmet, hogy az elpusztult állatot soha nem szabad elvinni, mert azzal lopást követünk el.

Mint azt megírtuk, hétfőn két vadelütéses baleset is történt Tolna megye útjain.

Címkék#balesetek

Ezek is érdekelhetik