Önkéntesek

2022.02.09. 11:25

Szabadidejüket áldozzák fel mások védelmére

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 145 éve végzi a tevékenységét. A 2021-es évet kérésünkre Csányi Imre, az egyesület parancsnoka értékelte.

Munkatársunktól

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai tavaly 491 munkaórát töltöttek kárhelyeken. Szívesen állnak a lakosság rendelkezésére tanácsadással. Beküldött fotó.

– Jelenleg tizenhárom önkéntessel dolgozunk, akik munka mellett, a szabad­idejükben végzik a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységüket – kezdte a tájékoztatót Csányi Imre, a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. 

– Az elhivatott tűzoltóknak 4500 óra ügyeletet vállalniuk kell mint egyes kategóriájú, önállóan beavatkozó egységnek, de a tavalyi évben majdnem megdupláztuk ezt a számot. Az éves óraszám 95 százalékát (8390 óra) tudtuk teljesíteni, ami óriási teljesítmény. Tavaly egy eseménynél nem tudtuk csak a létszámot biztosítani szakmai továbbképzés miatt. Ilyenkor előre bejelentjük az időpontot, így a katasztrófavédelmi rendszer mást riaszt – tette hozzá. 

– Összesen 82 eseményre kaptunk riasztást 2021-ben. A tavalyi év nem különbözött az előző év átlagától, csak annyiban, hogy az anyagi káros események nem voltak olyan súlyúak. Volt lakás- és melléképülettűz is, összesen 18 esetben kellett tűzeset miatt kivonulni. Sajnos 2021-ben is volt egy halálos kimenetelű baleset, 38 esetben vonultunk ki műszaki mentésre, de előfordult 26-szor téves jelzés is a beépített tűzriasztó miatt. 

Csányi Imre, az egyesület parancsnoka. Beküldött fotó.

A törvény négy főt jelöl meg számunkra, akiknek ki kell vonulni az eseményhez, de átlagosan hat fő felett volt mindig a létszám, amelyet be tudtunk vetni, előfordult, hogy akár tízen is kivonultunk egy-egy helyszínre. Az esetek 84 százalékában, 69 esetnél önállóan számoltuk fel a káresetet, nem kellett a társ­szervek beavatkozása, akikkel egyébként kiváló kapcsolatot ápolunk, külön kiemelve a Solti Katasztrófavédelmi Őrsöt. Tizenhárom eseménynél volt szükség más egységre is a tavalyi évben. A kárhelyeken összesen 491 munkaórát töltöttünk, és 623 kilométert tettünk meg a munkánk során – hallhattuk a parancsnoktól. 

Épphogy elkezdődött a 2022-es év, de a lánglovagok már túl vannak az első bevetésen. Egy ingatlantulajdonos növényi hulladékot égetett a tiltás ellenére. A két négyzetméteres tüzet sikerült eloltani, kár nem keletkezett. Elég sűrűn érkezik hozzájuk bejelentés az illegális tüzelések miatt, ilyenkor hivatalból el kell járniuk. 

Csányi Imre elmondta, hogy szívesen állnak a lakosság rendelkezésére, hogy információt adjanak a tüzeléssel kapcsolatban. Most a pandémia miatt az önkormányzat rendeletben szabályozza a tűzgyújtást. Ennek értelmében kizárólag növényi hulladékot lehet tüzelni a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett. Oltóanyagot kell tűzgyújtáskor bekészíteni, és meg kell tartani a megfelelő távolságot az ingatlantól és a gyúlékony anyagoktól. 

Dunaföldváron márciusig tilos az avar, a kerti hulladék égetése 

Dunaföldváron avart és kerti hulladékot csak állandó felügyelet mellett, a lakókörnyezet zavarása nélkül, a tűzvédelmi előírások betartásával lehet égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. 

Nem égethető kerti hulladék: december 1. és március 1. közötti időszak alatt, valamint vasárnapokon és ünnepnapokon és egészségügyi, szociális, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A város közterületein egész évben tilos az égetés. Október és november hónapban az égetés csak 9–15 óra között engedélyezett.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában