Összesített a katasztrófavédelem

2022.03.01. 16:24

Kéménytüzekhez és balesetekhez riasztották megyénk tűzoltóit

Öt tűzesethez és négy műszaki mentéshez riasztották a Tolna megyei tűzoltókat a katasztrófavédelem keddi összesítője alapján.

TEOL (Forrás: TMKI)

Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tűzesetek:

Györkönyben, a Bocskai utcában egy vegyes tüzelésű kazán kéményében a lerakódott korom égett pénteken reggel. A paksi hivatásos tűzoltók eltávolították az éghető anyagot a fűtőberendezésből, majd értesítették a kéményseprőket.

Bátaszéken, a Táncsics utcában egy családi ház kazánházának elektromos csatlakozójánál keletkezett tűz péntek délután. A lángok elérték a közeli farakást, és a gázkazánt. A keletkezett tűzben a villamos-, valamint a fűtési rendszert is megsérült. A kazánház elektromos és gázrendszerét a bátaszéki tűzoltók kiszakaszolták. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Kéményben lerakódott korom izzott szombaton Alsónyéken, a Vasút utcában, továbbá vasárnap Pörbölyön, a Vadász utcában. A bátaszéki önkormányzati tűzoltók mindkét esetben eltávolították az éghető anyagot az égéstérből.

Pörbölyön az égéstermék-elvezető több helyen is megrongálódott, amikor a tulajdonos vízzel igyekezett oltani azt a tisztítónyíláson keresztül. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem került sor.

Iregszemcsén, Hékút pusztánál mintegy két hektárnyi területen égett foltokban a nádas szombaton, az úttest mellett. A tűzesethez Tamási önkormányzati tűzoltóit riasztották, akik egy gyorsbeavatkozó vízsugár, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Jelentősebb műszaki mentés:

Mint arról már a TEOL.hu is hírt adott, három személygépkocsi szenvedett ráfutásos balesetet Alsónyéken, az 55-ös számú főűt 117. kilométerszelvénynél vasárnap délelőtt. A műszaki mentéshez a bátaszéki önkormányzati tűzoltók vonultak, akik két gépjárművet áramtalanítottak, továbbá a forgalom irányításában működtek közre.

Így előzhetőek meg a kéménytüzek

Soha ne oltsa vízzel a kéményekben keletkezett tüzet. A szűk keresztmetszetbe bejuttatott víz azonnal vízgőzzé fejlődik. A kémény szerkezete a hirtelen megnövekedett nyomás hatására megrongálódhat. A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában